fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi Zakon o informacionoj bezbjednosti za jaču sajber bezbjednost

Novi Zakon o informacionoj bezbjednosti za jaču sajber bezbjednost

Podgorica, (MINA) – Donošenjem novog Zakona o informacionoj bezbjednosti biće ojačana sajber bezbjednost i zaštita podataka građana, saopštio je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), govorio na ministarskom okruglom stolu na Svjetskom samitu o informacionom društvu (WSIS)+20 Forum, u Ženevi.

Dukaj je kazao da taj samit može značajno doprinijeti budućem samitu i Globalnom digitalnom sporazumu u promovisanju inkluzivne i otporne digitalne budućnosti u Crnoj Gori, kroz razmjenu najboljih praksi i uspješnih modela digitalne transformacije iz cijelog svijeta.

On je istakao da Crna Gora može koristiti te informacije za unapređenje svojih strategija i implementaciju dokazanih rješenja koja su se pokazala efikasnim u drugim zemljama.

“Vještačka inteligencija postaje ključni faktor transformacije cjelokupnog globalnog društva koja brzo transformiše naše živote, nudeći tehnološke napretke u učenju, dizajnu proizvoda i servisa i automatizaciji zadataka, posebno generativna AI tehnologija”, naveo je Dukaj.

On je rekao da vještačka inteligencija donosi i rizike i izazove u, prije svega, bezbjednosti i privatnosti podataka.

Dukaj je kazao da rizici povezani sa sajber napadima, krađom identiteta i curenjem osjetljivih informacija predstavljaju veliku brigu za svaku javnu upravu.

“Vlada preduzima korake na jačanju sajber bezbjednosti i zaštiti podataka građana kroz donošenje novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, koji je usklađen sa novom NIS2 direktivom, a Crna Gora je postala prva država na Zapadnom Balkanu koja je to učinila”, kazao je Dukaj.

On je naveo i da postoji potreba za kontinuiranom edukacijom i obukom kako bi građani mogli efikasno da koriste nove tehnologije.

To, kako je dodao, ne uključuje samo formalno obrazovanje, već i doživotno učenje i prilagođavanje novim digitalnim alatima.

“Strategija digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026. je osnova posvećenosti Vlade bržem razvoju digitalnog društva i korišćenju mogućnosti koje pruža digitalizacija”, kazao je Dukaj.

On je govorio i osnivanju Regionalnog centra za izgradnju sajber kapaciteta, koji je Crna Gora formirala u partnerstvu sa Francuskom i Slovenijom, a čije je sjedište u Podgorici u Naučno-tehnološkom parku.

U saopštenju se navodi da će taj regionalni centar služiti za obrazovanje u oblasti sajber bezbednosti, sajber kriminala i sajber diplomatije, za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Dukaj je napomenuo da su u cilju ubrzanja procesa digitalne transformacije i unapređenja usluga koje pružaju organi državne uprave, Vlada i Ministarstvo pokrenuli Digitalnu akademiju.

On je dodao da se radi o onlajn edukaciji za državne službenike i za sve građane koji žele da unaprijede svoje profesionalne, liderske i digitalne sposobnosti, kako bi bili efikasniji, efektivniji i konkurentniji u svom poslovnom okruženju.

“Globalni fondovi i inicijative koje podržavaju digitalnu transformaciju mogu pomoći Crnoj Gori da implementira neophodne infrastrukturne i obrazovne projekte”, rekao je Dukaj.

On je naveo da Crna Gora može da usvoji strategije i programe koji su se pokazali uspješnim u drugim zemljama za unapređenje digitalnih vještina svojih građana, što je, kako je dodao, ključno za inkluzivnu digitalnu budućnost.

Iz MJU su kazali da su ministri i lideri u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija iz cijelog svijeta pozvani da razgovaraju o evoluciji WSIS-a u suočavanju sa izazovima digitalne inkluzije i iznesu napredne strategije za oblikovanje otpornog i održivog informacionog društva, koje može da se prilagodi tehnološkom trenutku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...