fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeizbrisivi trag Vukovića biće orijentir generacijama političara i građana

Neizbrisivi trag Vukovića biće orijentir generacijama političara i građana

Podgorica, (MINA) – Djela poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Miodraga Vukovića ostaju da svjedoče kako se demokratski, primjereno i dostojanstveno može boriti za uzvišenu i ispravnu ideju, a njegov svijetli i neizbrisivi trag biće orijentir generacijama političara, pravnika, studenata, građana i njegovoj porodici.

To je kazao poslanik DPS-a Danijel Živković na komemorativnoj sjednici povodom smrti Vukovića.

„Sa dubokom tugom opraštamo se od Vukovića, političara, univerzitetskog profesora, hrabrog i istrajnog borca za obnovu crnogorske nezavisnosti, supruga, oca i đeda“, naveo je Živković.

On je rekao da je Vuković bio pregalac, stvaralac, borac za bolju Crnu Goru.

„Odgovoran prema porodici, državi i poslu bio je primjer na koji se mogu ugledati buduće generacije. U uglednom domu Vukovića, Miško je naučio da se kroz život ide časno i uspravno, da se vrijedno radi i postojano čuva ognjište i domovina“, kazao je Živković.

Kako je naveo, Vuković je sa tim duhom o Crnoj Gori mislio i govorio i pomagao da se uzdigne do savremene, građanske i evropske, do onih visina koje joj po kulturi i istoriji pripadaju.

„Njegova djela ostaju da svjedoče kako se demokratski primjereno i dostojanstveno može boriti za ideju koja je uzvišena i ispravna“, istakao je Živković.

On je naglasio da Vuković ostavlja porodici i Crnoj Gori bogato nasljeđe i časno ime.

„Vuković je govorio da ljudi ličnim djelom odražavaju ne samo sebe, već stoje i kao putokaz za budućnost. Upravo će njegov svijetli i neizbrisivi trag biti orijentir generacijama političara, pravnika, studenata, građana, a posebno njegovoj porodici“, kazao je Živković.

Vuković je, kako je naveo, bio učesnik u donošenju presudnih političkih odluka za Crnu Goru i odgovorno i mudro je stajao pred izazovima dramatičnog vremena, vjerujući u demokratičnost, razgovor, toleranciju i argument.

Prema riječima Živkovića, Vuković se, na dugom političkom putu, za svoje ideje borio suvereno i nepokolebljivo, snagom činjenica i blagosti.

„Teret složnog državnog posla nosio je mirno i savjesno, vodeći računa o ljudskim potrebama i problemima, uz najdublje razumijevanje za sve svoje kolege“, kazao je Živković.

Kako je naveo, Vuković je mladim ljudima prenosio iskustva i znanja, učio ih da stasavaju u zrele i ozbiljne ljude, koji će se boriti za svoje ciljeve, objašnjavajući da se nesputana mladalačka energija mora pametno upotrebiti u izgradnji boljeg društva.

„Bez povišenog tona, sa senzibilnošću prema drugom i drugačijem, utemeljen u stavovima vješto je debatovao u tradicionalno oblikovanom balkanskom društvu“, rekao je Živković.

Vuković je, kako je kazao, znao kako hiruški precizno, uravnoteženo i analitički objektivno da ukaže na kompleksnost pojava u društvenom i političkom životu.

Živović je rekao da je Vuković sa uspjesima krenuo još od rane mladosti.

„Njegova bogata biografija svjedoči o četiri godišnje nagrade za najboljeg studenta generacije na Pravnom fakultetu u tadašnjem Titogradu, zatim nagradi 19. decembar za najboljeg studenta fakulteta, te najboljeg na Univerzitetu“, naveo je Živković.

Vuković je, kako je dodao, bio i predsjednik omladine Jugoslavije.

„Sa zvanjem magistra i doktora radio je kao univerzitetski profesor, prenoseći znanja generacijama studenata. Biran je za vanrednog profesora na Univerzitetu Mediteran u Podgorici i na Univerzitetu za mir Ujedinjenih nacija u Beogradu“, kazao je Živković.

Vuković je, kako je dodao, bio profesor i predavač na Fakultetu za poslovni menadžment u Baru i Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da će dugogodišnji parlamentarni rad Vukovića ostati nesumnjivo upamćen u političkom životu Crne Gore, a njegova stručnost i predanost služili su i služiće kao primjer kolegama u parlamentu.

„Svom poslu je pristupao kao veliki profesionalac, temeljno i ozbiljno, vodeći računa o pravilima rada parlamenta i uvijek uvažavajući svoje kolege“, rekla je Đurović.

Kako je navela, za svoje stavove i mišljenja Vuković se borio odlučno i istrajno, uzimajući u obzir drugačija mišljenja, a uvijek čuvajući dignitet zakonodavnog doma kom je pripadao.

„Zbog njegovih ljudskih i profesionalnih kvaliteta sigurna sam da je odlazak kolege Vukovića izazvao istinsku tugu kod svih poslanika i zaposlenih u Skupštini“, kazala je Đurović.

Vuković je u nekoliko saziva bio poslanik, a bio je predsjednik više skupštinskih Odbora.

On je bio i potpredsjednik Vlade Crne Gore od 1996. do 1998. godine.

Vuković je bio i savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem od 1998. do 2002. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...