fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajviše 200 osoba na zatvorenim i otvorenim prostorima

Najviše 200 osoba na zatvorenim i otvorenim prostorima

Podgorica, (MINA) – Najviše 200 osoba može istovremeno boraviti u zatvorenom i otvorenom prostoru, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od dva metra, predviđeno je preporukana Instituta za javno zdravlje(IJZ).

Navodi se da se taj broj može mijenjati u skladu sa rezultatima situacione analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.

Iz IZJ su kazali da se održavanje fizičke udaljenosti preporučuje i kad je u pitanju organizacije svadbi i ostalih veselja.

“Za sve vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između osoba (gosti, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) od dva metra”, naveli su iz IJZ.

Kako se objasnili, pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu.

Iz IJZ su poručili da je obavezna upotreba maski za lice ili medicinskih maski za osoblje koje poslužuje na svadbenim i drugim slavljima.

“Najveći broj gostiju i zvanica koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od dva metra među gostima, je 200 osoba”, kaže se u preporukama.

Preporučuje se vođenje evidencije gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

U slučaju sklapanja braka, preporučuje se, ako postoji mogućnost, organizovanje obreda i slavlja na otvorenom.

“Prilikom sklapanja braka u matičnom uredu ili drugom zatvorenom objektu, prostoru, potrebno je pridržavati se opštih mjera za prevenciju prenosa zaraze. U zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski”, navodi se u preporukama.

Na ulazu u prostor objekta gdje se organizuje veselje potrebno je staviti obavještenja o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

“Na ulazu u prostor i u prostoru na dostupnim mjestima gostima i osoblju, treba postaviti dozatore s dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknutu informaciju o obavezi dezinfekcije ruku”, navode iz Instituta.

Preporučuje se da se pozornica za muziku postavi na udaljenost četiri metra od ostalih gostiju.

“Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica i muzičara da duvačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni”, navodi se u preporukama.

Kako su u objasnili, broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podijumu zavisi o veličini podijuma i preporuka je da se osigura prostor od četiri metra kvadratna po osobi.

“Tokom aktivnosti intenzivnijeg plesa preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od dva metra između osoba, osim između članova iste porodice ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu”, piše u preporukama.

IJZ je preporučio da na sahranama za vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak fizički razmak između osoba (prisutne osobe, predstavnici vjerskih zajednica i osoblje) bude dva metra.

Pravilo fizičke udaljenosti se, kako navode, ne mora primjenjivati između članova iste porodice ili osoba koje su u bliskom kontaktu.

“Što se tiče maski za lice, obavezno je korišćenje tokom boravka u javnim zatvorenim prostorima”, kaže se u preporukama.

Kako se navodi, IJZ je izdao preporuke i u vezi sa rasporedom sahranjivanja.

“Neophodno je osigurati dovoljan vremenski razmak između sahrana, da bi se mogle sprovesti sve mjere čišćenja i dezinfekcije prostorija u kapeli ili drugom objektu koji se koristi za iskazivanje saučešća nakon svake sahrane, posebno uzimajući u obzir često dodirivane predmete i površine”, kazali su iz IJZ.

Navodi se da ožalošćenim osobama članovima porodice kojima je propisana mjera samoizolacije treba omogućiti dolazak na sahranu i posljednji ispraćaj.

Oni su objasnili da saglasnost izdaje nadležni sanitarni inspektor na zahtjev osobe uz posebno propisane uslove osim ako osoba ima simptome bolesti.

Posluživanje i konzumacija hrane i pića se ne preporučuje, osim, kako se navodi u preporukama, ako se ne može organizovati na način da se poštuju mjere fizičkog distanciranja.

“Zabranjeno je služenje hrane i pića u improvizovanim objektima, šatorima”, navodi se u preporukama.

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...