fbpx
NaslovnicaCrna GoraMandić: Nijesmo konsultovali Vučića o Rezoluciji o Jasenovcu

Mandić: Nijesmo konsultovali Vučića o Rezoluciji o Jasenovcu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik crnogorske Skupštine Andrija Mandić kazao je da koalicija Za budućnost Crne Gore nije konsultovala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o usvajanju Rezolucije o Jasenovcu.

Mandić je za Televiziju Crne Gore rekao da je ideja o donošenju tog dokumenta potekla izvorno od njega i da nikog nijesu zvali da se konsultuju šta će se to usvajati u crnogorskom parlamentu.

“U okviru koalicije Za budućnost Crne Gore kolega (Milan) Knežević i ja smo u razgovorima sa predsjednikom najjače parlamentarne stranke (Milojkom) Spajićem i stranke Demokrata tražili i dobili podršku, izglasali to u Skupštini”, kazao je on.

Mandić je ponovio da je ideja samo njihova.

“Niko je sa strane nije uvezao, nezavisno što najveći broj naših sunarodnika glasa Vučića. Ovo je bila tema i priča koja je vezana za Crnu Goru i ona je vezana za prošlost, za kulturu sjećanja kakvu mi želimo da imaju građani Crne Gore, da to ne bude jednostrano, da ne bude zastupljen samo jedan dio teških zločina koji su pratili našu prošlost, nego da pokušamo kroz širu sliku da obuhvatimo sve”, naveo je Mandić.

On je dodao da je glasanje rezolucije stvar Crne Gore.

“Niti me zvao Vučić, niti smo mi zvali njega. To je stvar Crne Gore. Mi smo međunarodno priznata država i želimo da odluke donosimo onako kako procijenimo i odluke koje imaju većinsku podršku građana Crne Gore”, kazao je Mandić.

Mandić je rekao da mu je žao što predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nije došao u Crnu Goru.

“Nisam baš iz obraćanja Mišela razumio nešto drugo do onoga što je trebalo razumjeti, a to je da Crna Gora treba da nastavi putem evropskih integracija, da smo lideri u regionu i da treba da budemo u potpunosti posvećeni tome”, kazao je Mandić.

On je dodao da je iznenađen reakcijom zvaničnog Zagreba.

Mandić je podsjetio da nije osuđen samo sistem logora u Jasenovcu, nego ono što se dešavalo u Mathauzenu i u Dahau, koji se nalaze u današnjoj Austriji i Njemačkoj.

“Nemamo nikakvu reakciju iz Njemačke i Austrije, a u hrvatskom Saboru i Hrvatskoj podigla se velika priča zbog nečeg za šta smo naglasili da nema nikakve veze sa savremenom Hrvatskom i sa ljudima koji danas predstavljaju hrvatski narod”, kazao je Mandić.

On je istakao da bi volio da u parlamentu primi zvaničnike Hrvatske kojima bi objasnili pozadinu usvajanja Rezolucije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Novi rekord za S&P 500

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Indeks S&P 500 porastao je u petak na novi najviši...