fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrvatsko Ministarstvo: Rezolucija o Jasenovcu nije dobronamjeran i dobrosusjedski postupak

Hrvatsko Ministarstvo: Rezolucija o Jasenovcu nije dobronamjeran i dobrosusjedski postupak

Podgorica, (MINA) – Usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim postupkom Crne Gore u odnosu na Hrvatsku, niti je u skladu sa ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), saopštili su hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Kako prenosi portal Index HR, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova te države saopštilo je da žali što je Crna Gora odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

“Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenja, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nesumnjivo je da je motiv za donošenje Rezolucije sadržan u činjenici da je u Ujedinjenihm nacijama inicirana Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Iz navedenog jasno proizlazi da je Rezolucija o Jasenovcu donijeta kako bi se obezvrijedila i relativizovala UN-ova Rezolucija o genocidu u Srebrenici”, kaže se u saopštenju.

Iz hrvatskog Ministarstva su dodali da je zločin genocida utvrđen nizom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda.

“Ovaj postupak Crne Gore ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Hrvatsku, niti je u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u EU”, navodi se u saopštenju.

Kakos su podsjetili, dobrosusjedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, procesa stabilizacije i pridruživanja, ali i ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom EU za Crnu Goru.

Iz hrvatskog Ministarstva su podsjetili na nedavni pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) i dodali da je Hrvatska očekivala da će se Crna Gora suzdržati od svake aktivnosti koja bi mogla voditi ka narušavanju ili pogoršavanju dobrosusjedskih odnosa, kao i da će svoje napore usmjeriti na ispunjavanje uvjeta i mjerila u pristupnom procesu od kojih su neka posebno važna za Hrvatsku.

“Podsjećamo, u skladu sa Zajedničkom pozicijom EU za poglavlje 23, predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. juna 2024, Crna Gora mora pokazati napredak i rezultate vezano za procesuiranje ratnih zločina, uključujući utvrđivanje odgovornosti na visokim nivoima, rješavanje slučajeva nestalih osoba kao i pitanje odšteta za žrtve, ali i zaštitu nacionalnih manjina i njihovih prava”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tokom agresije na Hrvatsku devedesetih godina.

“To posebno uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su istakli da, uzimajući u obzir stvarnu svrhu tog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Hrvatska zadržava pravo da reaguje na odgovarajući način.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Španija i Engleska u četvrtfinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Španije i Engleske plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva...