fbpx
NaslovnicaCrna GoraEvropski parlament usvojio izvještaj za Crnu Goru

Evropski parlament usvojio izvještaj za Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Evropski parlament (EP) usvojio je večeras, u formi Rezolucije, izvještaj o Crnoj Gori izvjestioca Tonina Picule.

Poslanici u EP pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade da nastavi da teži integraciji u Evropsku uniju (EU) i pohvalili napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, prenose Vijesti.

U saopštenju EP navodi se da poslanici, naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, podstiču novu Vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU.

“Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU”, kaže se u saopštenju.

Izvještaj je usvojen sa 518 glasova za, 97 protiv i 77 uzdržanih.

Picula je rekao da se tim izvještajem potvrđuje snažna podrška EP procesu pristupanja Crne Gore EU.

“Takođe podstičemo zemlju – kao vodeću u procesu pridruživanja, da nastavi da ispunjava svoje EU reformske programe, posebno u oblasti vladavine prava. Visoka i rastuća javna podrška članstvu u EU trebalo bi da bude podsticaj crnogorskim zainteresovanim stranama da rade zajedno na ispunjavanju ovog zajedničkog cilja”, poručio je Picula.

Evropski parlamentarci pozvali su na evropsku saradnju sa Crnom Gorom u rješavanju problema dezinformacija i sajber i hibridnih prijetnji.

Oni su ukazali da je Crna Gora sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini.

S tim u vezi, smatraju da bi Evropska komisija, sa međunarodnim finansijskim institucijama, trebalo da nađe razumno rješenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

“Pored toga, oni koji su politički odgovorni za vrlo kontroverzni kineski zajam za auto-put Bar-Boljare moraju da odgovaraju”, poručili su poslanici u EP.

U Izvještaju se podsjeća da nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sve veći broj crnogorskih građana (76,6 odsto) podržava članstvo države u EU, što je jedna od najviših stopa javne podrške EU u regionu.

“Ovo je jasna poruka novoj Vladi da ljudi žele reforme zasnovane na evropskim vrednostima”, kazali su iz EP.

Dodaju da su bilateralne odnose sa Srbijom obilježile tenzije i insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi rješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Podsjećaju da je pandemija COVID-19 uticala na crnogorsku ekonomiju, čiji se bruto domaći proizvod smanjio 14,3 odsto u prošloj godini.

Poslanici EP zato pozivaju vlasti da efikasno koristi pomoć EU za ublažavanje uticaja krize.

Takođe apeluju na EU za dalju pomoć kako bi se obezbijedilo da dovoljna količina antikovid vakcina bude dostupna ljudima u svim zemljama Zapadnog Balkana što je prije moguće.

Najčitanije