fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK

Đukanović: Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je ponosna na dugu tradiciju odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom (UK), kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, ističući da se pažnja UK za region nije smanjila ni nakon izlaska te države iz Evropske unije (EU).

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp.

On je rekao da je tokom mandata Kemp povjerenje između dvije države učvršćeno, a saradnja podignuta na još viši nivo.

„Crna Gora je ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK, a 2018. godine obilježili smo 140 godina diplomatskih odnosa“, kazao je Đukanović.

On je istakao ostvarene saradnje u oblasti pravde, odbrane i bezbjednosti, navodeći da je više nego dragocjena bila je podrška UK u unapređenju vladavine prava.

“Crna Gora je kroz partnersku saradnju sa UK ostvarila i značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti i realizovala svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO”, kazao je Đukanović.

Zemlje saveznice će, kako je naveo, zajedno nastaviti da savladavaju i naredne izazove, za koje je Crna Gora zahvaljujući bliskoj saradnji, razumijevanju i povjerenju danas spremnija i otpornija.

Đukanović je zahvalio vladi UK na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, navodeći da je takva politika podrške integraciji jedina ispravna i da se pažnja UK za ovaj region nije smanjila ni nakon izlaska te zemlje iz EU.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je spremna za još intenzivniju saradnju, što će biti potvrđeno i očekivanim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore.

Đukanović je zahvalio Kemp za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije COVID19, ističući da i Crna Gora nastoji da u tom smislu bude odgovoran partner prema svima.

Kemp je kazala da joj je bila čast i privilegija da predstavlja UK u Crnoj Gori i približi Crnu Goru građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Ona je ocijenila da je “ovo ključno vrijeme kada prijatelji i saveznici, a posebno UK, treba pomno da prate dešavanja”.

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviće da pruža snažnu i sve veću podršku viziji euroatlantizma koju Crna Gora dijeli, i kontinuiranu i rastuću podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, za koje je važno da budu inkluzivni“, poručila je Kemp.

Ona je najavila novi set podrške britanske Vlade Crnoj Gori kroz opredjeljivanje pola miliona funti namijenjenih Institutu za javno zdravlje za primjenu u oblasti komunikacije rizika prema javnosti, Zavodu za zapošljavanje i Savjetu za konkurenciju u cilju jačanja ženskog preduzetništva.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...