fbpx
NaslovnicaCrna GoraDukaj: Izuzetno važna uloga ReSPA-e u regionu

Dukaj: Izuzetno važna uloga ReSPA-e u regionu

Podgorica, (MINA) – Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) ima izuzetno važnu ulogu u regionu u podržavanju država u procesu reforme javne uprave i digitalizacije, rekao je minstar javne uprave Maraš Dukaj.

Iz Ministarstva javne uprave (MJU) saopštili su da je Dukaj razgovarao sa direktoricom ReSPA-e Majom Handjiskom Trendafilovom.

Dukaj je naveo da se reforma javne uprave pokazala kao veliki izazov, često i opterećujući zadatak u svim državama koje su prošle, ili prolaze tranziciju.

„Stoga su iskustva i trendovi, posebno država članica EU koje su uspješno reformisale javnu uprave, koristan putokaz Crnoj Gori u zadacima koji su pred nama. U tome ReSPA-u vidim kao logičnog partnera“, kazao je Dukaj.

On je, kako se navodi, rekao da ReSPA ima izuzetno važnu ulogu u regionu u pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana u procesu reforme javne uprave i digitalizacije s fokusom na unapređenje elektronskih servisa.

„Očekujem da će ReSPA nastaviti da promoviše najnovije standarde u reformi javne uprave, koja predstavlja jednu od ključnih oblasti na putu ka Evropskoj uniji (EU), i dodatno prilagoditi programe za specifične potrebe državnih službenika i izgradnji efikasne javne uprave“, kazao je Dukaj.

Handjijska Trendafilova je rekla da je u proteklom periodu više od 330 državnih službenika Crne Gore učestvovalo na brojnim regionalnim programima obuke i umrežavanja koje je ReSPA organizovala.

„Kroz “On-demand” instrument podrške pomogli smo izradu Strategije za informaciono društvo i dvogodišnji Akcioni plan, osnivanje i razvoj Digitalne akademije i brojne druge aktivnosti Ministarstva“, dodala je Handjijska Trendafilova.

Ona je navela da je ReSPA pomogla i implementaciju Common Assessment Framework – evropskog alata za upravljanje kvalitetom u javnoj upravi.

Handjiska Trendafilova je kazala da je ReSPA uspostavila saradnju sa renomiranim institucijama EU i školama za javnu upravu, kako bi državnim službenicima regiona omogućili pristup najnovijim trendovima, predavačima i ekspertima iz oblasti javne uprave.

„Pokrenuli smo projekat regionalne mobilnosti koji omogućava razmjenu državnih službenika regiona i njihovu praksu u eminentnim regionalnim organizacijama“, kazala je Handjiska Trendafilova.

Sve to, kako je navela, preduslov je za aktivnije uključivanje regiona u evropske programe i inicijative javne uprave, kao što je ComPAct plan i dostizanje evropskih standarda i vrijednosti dobre javne uprave.

Iz MJU su kazali da je sastanak bio prilika da se naglasi važnost transformacije i razmjene najboljih praksi u regionu u procesu reforme javne uprave.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije