fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoZelenski kaže da Rusija želi da izbriše Ukrajinu

Zelenski kaže da Rusija želi da izbriše Ukrajinu


Kijev, (MINA) – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u Rusiju, koja je započela invaziju na njegovu zemlju, da nastoji da „izbriše“ Ukrajince, njihovu zemlju i njihovu istoriju.

U video obraćanju Zelenski je rekao da raketni udar na metu na mjestu masakra u holokaustu pokazuje da je “za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev potpuno stran”.

U napadu u utorak uveče oštećen je glavni televizijski jarbol Kijeva, koji je izgrađen u Babi Jaru, mjestu najvećeg pokolja kijevskih Jevreja u Drugom svjetskom ratu i mjestu memorijala i hodočašća.

“Oni ne znaju ništa o našoj prijestonici. O našoj istoriji. Ali imaju naređenje da izbrišu našu istoriju. Izbrišu našu zemlju. Izbrišu sve nas“, rekao je, misleći na ruske trupe.

Ukrajinski predsednik se požalio da su pod sovjetskom vlašću vlasti izgradile TV toranj i sportski kompleks na “posebnom dijelu Evrope, mjestu molitve, mjestu sjećanja”.

„Gospodarske zgrade. Tamo su napravili park. Da izbrišu pravu istoriju Babi Jara… Ovo je nehumano“, izjavio je on, prenosi Slobodna Evropa.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je jugoistočna luka Marijupolj pod stalnim granatiranjem iz Rusije i da ne može da evakuiše povrijeđene.

“Borimo se, ne prestajemo da branimo svoju otadžbinu“, rekao je gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko uživo na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju drugog po broju stanovnika grada u Ukrajini Harkova, rekao je gradonačelnik.

Međutim, guverner regionalne državne administracije Harkova kazao je da su svi ruski napadi „odbijeni“ i položaji zadržani, uprkos teškom bombardovanju Harkova u utorak i tokom noći na srijedu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije