fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUtvrđeno prisustvo opasnih supstanci kod 22 igračke

Utvrđeno prisustvo opasnih supstanci kod 22 igračke

Podgorica, (MINA) – Sanitarni inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) kod 22 igračke utvrdili su prisustvo opasnih supstanci, saopštili su iz UIP-a.

U prethodnom periodu, kako su kazali iz UIP, sanitarni inspektori vršili su nadzor bezbjednosti igračaka kao i reaktivni nadzor proizvoda – igračaka na tržištu.

Dodaje se da je prilikom nadzora vršen administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled proizvoda – izgled proizvoda, isprave o usklađenosti, upozorenja, uputstva za upotrebu.

Navodi se da je metodom procjene rizika uzeto 35 uzoraka igračaka za laboratorijska ispitivanja na prisustvo ftalata i bora.

“Od ukupnog broja uzoraka rezultati su pokazali da 22 uzorka nijesu odgovarala uslovima iz Pravilnika”, rekli su iz UIP.

Oni su kazali da su uvoznici, distributeri i trgovci, obaviješteni o rezultatima ispitivanja i dobrovoljno preduzeli mjere neodložnog sprečavanja dalje distribucije nebezbjednih igračaka, kao i mjere trajnog povlačenja iz prometa i opoziva od potrošača.

“Tokom juna uništeno je oko 702 komada igračaka koje su zatečene u prometu, dok je postupak opoziva i povlačenja iz prometa za pojedine igračke još u toku”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, inspektori su na osnovu Uredbe o zabranjenim odnosno dozvoljenim načinima upotrebe proizvodnje i stavljanja na tržište hemikalija koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, izdali 22 prekršajna naloga u iznosu od 11.440 EUR, dok su za ostale procesi još u toku.

U maju je, kako se dodaje, vršen i reaktivni nadzor na osnovu RAPEX nedjeljnih izvještaja.

“Izvršeno je 20 pregleda objekata u kojima su tražena četiri opasna proizvoda – igračke i to dvije plastične lutke sa hemijskim rizikom i dva kozmetička proizvoda”, kaže se u saopštenju UIP.

Oni su naveli da na tržištu Crne Gore nijesu nađeni traženi opasni proizvodi iz RAPEX obavještenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije