fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPodrška u uvođenju dodatnih elektronskih servisa

Podrška u uvođenju dodatnih elektronskih servisa

Podgorica, (MINA) – UNDP je spreman da podrži Ministarstvo prosvjete i u uvođenju dodatnih elektronskih servisa, kazala je predstavnica UNDP-a Danijela Gašparikova, dodajući da je u planu uvođenje elektronskih servisa za upis na privatne fakultete, studentske domove i privatne vrtiće.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, resorni ministar Miomir Vojinović susreo se sa Gašparikovom, sa kojom je razgovarao o saradnji na polju obrazovanja.

Navodi se da je Gašparikova u oblasti obrazovanja istakla važnost koordinacije između Ministarstva i programskih inicijativa koje UNDP implementira u zemlji.

Podsjetila je da je UNDP već podržao kreiranje e-usluga za upis u vrtiće, osnovne škole i državni Univerzitet, čime je upisna procedura značajno olakšana.

“Dodajući da je u planu i uvođenje novih elektronskih servisa za upis na privatne fakuktete, u studentske domove kao i elektronski upis za privatne vrtiće”, kaže se u saopštenju.

UNDP je, kako je istakla Gašparikova, spreman da podrži Ministarstvo i u uvođenju dodatnih elektronskih servisa.

Vojinović je kazao da su svi napori UNDP-a na unapređenju sistema obrazovanja, dovoljna preporuka za nastavak saradnje, koju su, kako se navodi, sagovornici ocijenili odličnom.

Navodi se da je na sastanku bilo riječi i o prioritetima Ministarstva u narednom periodu u sektoru obrazovanja.

“Vojinović je ponovio da je će u ovom mandatu, obzirom na nadležnost Ministarstva, sistemu obrazovanja biti posvećena veća pažnja, kroz nastavak rada na ključnim zakonima i programu za sistem obrazovanja”, navodi se usaopštenju.

Vojinović je, kako se dodaje, upoznao Gašparikovu sa prioritetima rada Ministarstva, među kojima je i poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, dodajući da će se na pronalaženju rješenja za to raditi sa strukovnim Sindikatom prosvjete.

On je dodao da je u fokusu Ministarstva i dualno obrazovanje i unapređenje tog započetog projekta.

Govoreći o aktuelnim projektima koji su u fokusu rada Ministarstva, Vojinović je, kako se navodi, istakao eko-škole, napominjući da Crna Gora kao ekološka država ima obavezu da se tome posebno posveti.

“Vojinović je naglasio da stručna podrška međunarodnih partnera kao što je UNDP, na našem evropskom putu i u ispunjavanju Agende 2030, mnogo znači”, kaže se u saopštenju.

Načelnik Direkcije za programiranje i implementaciju fondova Evropske unije Marko Vukašinović rekao je da je projekat eko-škola u dobroj poziciji, da su predavači prošli predviđene obuke i da se nastavlja sa implementacijom projekta, za koji je i UNDP veoma zainteresovan da nastavi da pruža podršku.

Iz Ministarstva su kazali da su Vojinović i Gašparikova razmijenili mišljenja i o većem učešću djevojčica i žena u profesijama u oblasti “STEM” – nauka, tehnologjia, inženjerstvo i matematika.

Gašparikova je, kako se dodaje, ponudila podršku u reformama koje se tiču tih oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije