fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Novinari u Crnoj Gori imaju značajnu ulogu u demokratizaciji društva

Đukanović: Novinari u Crnoj Gori imaju značajnu ulogu u demokratizaciji društva

Podgorica, (MINA) – Novinari u Crnoj Gori imaju izrazito značajnu ulogu u kontinuiranoj transformaciji i demokratizaciji društva, kao hroničari i sudionici najviših državnih postignuća i ukupnog napretka države, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, u čestitki povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore, naveo da je tradicija novinarstva u Crnoj Gori duga više od vijeka i po, začeta izlaskom prvog broja lista “Crnogorac”.

Đukanović je istakao da ta tradicija svjedoči o demokratskom trajanju i sazrijevanju crnogorskog društva i predstavlja važnu odrednicu međunarodne pozicije države.

„Novinari u Crnoj Gori i danas imaju izrazito značajnu ulogu u kontinuiranoj transformaciji i demokratizaciji društva, kao hroničari i sudionici najviših državnih postignuća i ukupnog napretka naše države“, rekao je Đukanović.

Kako je naveo, crnogorski novinari dijele izazove sa kojima se suočavaju i njihove kolege u svijetu, u vremenu iscrpljujuće pandemije koronavirusa, ali i virusa senzacionalizma i lažnih vijesti.

„Poseban je izazov za ovu profesiju i aktuelni politički ambijent u kojem često manjka odgovornosti za javno izgovorenu riječ, brige za opšte dobro i očuvanje vrijednosti kojima smo se dugo s pravom ponosili, a koje su ustuknule pred govorom mržnje, mizoginijom i uvredama“, navodi se u čestitki Đukanovića.

Đukanović je dodao da je ipak uvjeren da će novinari u Crnoj Gori, oslonjeni na časnu tradiciju, profesionalne kodekse i visoku moralnu odgovornost, dati puni doprinos obnovi multietničkog sklada i daljoj izgradnji građanskog društva posvećenog evropskim vrijednostima i evropskom kvalitetu života.

Pretpostavka ostvarenja tih ciljeva je, prema njegovim riječima, stvaranje adekvatnog društvenog ambijenta neophodnog za rad slobodnih i profesionalnih medija, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

„Samo kredibilni mediji mogu doprinositi izgradnji kredibilnog društva u najboljem interesu države, afirmacije bogatstva različitosti i same profesije“, kazao je Đukanović.

Đukanović je poručio da svim novinarima u Crnoj Gori čestita njihov Dan, a laureatima novinarskih nagrada, kojima se obilježavaju najznačajniji istorijski trenuci crnogorskog novinarstva, zaslužena priznanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije