fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBajden: Putin se žestoko preračunao invazijom na Ukrajinu

Bajden: Putin se žestoko preračunao invazijom na Ukrajinu


Vašington, (MINA) – Američki predsjednik Džo Bajden, kazao je da je prije šest dana, ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao da uzdrma temelje slobodnog svijeta, misleći da bi mogao da ga natjera da mu se potčini, ali da se žestoko preračunao.

“Mislio je da može da upadne u Ukrajinu i da će se svijet prevrnuti. Umjesto toga, dočekao ga je zid koji nije očekivao, niti zamišljao. Susreo se sa ukrajinskim narodom”, rekao je Bajden u govoru o stanju nacije u američkom Kongresu.

On je pozdravio ukrajinsku ambasadorku u Sjedinjenim Državama koja je govor pratila u društvu prve dame SAD Džil Bajden.

Bajden je najavio da Sjedinjene Države namjeravaju da gone ruske oligarhe koji podržavaju Vladimira Putina.

“Ruskim oligarsima i korumpiranim liderima, koji su izgradili milijarde dolara zahvaljujući nasilnom režimu, kažem – ne više”, poručio je Bajden.

On je dodao da će sekretarijat za pravosuđe formirati radnu grupu koja će goniti zločine ruskih oligarha.

“Udružujemo se sa evropskim saveznicima da pronađemo i zaplenimo njihove jahte, luksuzne stanove, privatne avione”, istakao je Bajden.

On je najavio zabranu saobraćaja ruskih aviona u američkom vazdušnom prostoru.

“Najavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog vazdušnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolujući Rusiju i dodatno pritiskajući njihovu ekonomiju”, rekao je on.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu – Bajden se pohvalno izrazio o, kako je rekao sposobnostima Sjedinjenih Država da se udruže sa drugim slobodoljubivim narodima širom sveta.

“Ostali smo jedinstveni. Istinom se suprotstavili ruskim lažima, a sada, kada je Putin djelovao – svijet traži njegovu odgovornost. Putin je izolovan od svijeta više nego što je ikada bio“, ocijenio je američki predsednik.

Bajden je tokom obraćanja nastojao da umiri zabrinute građane zbog rata koji je Rusija započela u Ukrajini.

„Znam da vijesti o tome šta se dešava izgledaju zabrinjavajuće za sve građane. Želim da znate da će sve biti u redu. Bićemo dobro. Kada se bude pisala istorija ovog perioda – Putinov rat protiv Ukrajine rusiju će učiniti slabijom – a ostatak sveta jačim”, rekao je on.

Tokom govora Bajden je ponovio da Sjedinjene Države neće slati trupe u Ukrajinu posle ruske invazije.

“Želim da budem jasan – naše snage nisu angažovane i neće se upuštati u sukob sa ruskim snagama u Ukrajini. Umjesto toga, američke trupe raspoređene su u Evropi, ne da bi se borile u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike u slučaju da Putin odluči da nastavi da se kreće na zapad”, rekao je on.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije