fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Zakon mora da važi jednako za sve

CGO: Zakon mora da važi jednako za sve

Podgorica, (MINA) – Kršenje Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola može doprinijeti trajućoj polarizaciji u društvu, upozorili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i poručili da zakon mora da važi jednako za sve.

„CGO naglašava značaj poštovanja Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola od svih donosilaca, imajući u vidu koliko kršenja ovog zakona mogu doprinijeti trajućoj polarizaciji u našem društvu“, kaže se u saopštenju CGO-a.

Oni su podsjetili da je, nedugo nakon što je postao predsjednik Skupštine, Andrija Mandić u svoj kabinet unio srpsku trobojku.

„Prije neki dan je javnost mogla vidjeti i da je nedavno izabrani potpredsjednik Skupštine, Nikola Camaj, u svom kabinetu postavio albansku zastavu“, rekli su iz CGO-a.

Iz te nevladine organizacije (NVO) podsjetili su da član 10 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola propisuje zabranu upotrebe nacionalnih simbola, između ostalog, na zgradi i u prostorijama Skupštine (osim u prostorijama koje su namijenjene poslaničkim klubovima).

„U oba slučaja radi se o kabinetima koje koriste kao najviši državni funkcioneri, odnosno o kršenju jasne i imperativne zakonske norme“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, isticanje simbola koji se vezuju za drugu državu na način koji zakon zabranjuje urušava i ugled institucija u kojima ti zvaničnici rade.

„Jer se one tako privatizuju, a time se izražava i nepoštovanje u odnosu na integritet i suverenitet države Crne Gore“, kazali su iz CGO-a.

Oni su istakli da dinamici procesa izgradnje razvijene političke kulture najviše doprinose ili taj proces opstruiraju donosioci odluka.

„Najmanje očekivanje od njih je da znaju i poštuju pravne propise koji je usvojila Skupština“, kaže se u saopštenju CGO-a.

Iz te NVO su upitali šta se može očekivati od drugih građana, ukoliko predsjednik i potpredsjednik Skupštine gaze te norme kako bi promovisali svoje etničke simbole koji nijesu dio državnih simbola.

„Na koji će način oni štititi državne interese Crne Gore“, upitali su iz CGO-a.

Oni su pozvali Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, odnosno nadležni organ državne uprave za poslove ljudskih i manjinskih prava, da obezbijedi sprovođenje Zakona i sankcionisanje onih koji ga ne poštuju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije