fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Ministarstvo pravde nije adekvatno posvećeno obavezama iz EU agende

CGO: Ministarstvo pravde nije adekvatno posvećeno obavezama iz EU agende

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde nije adekvatno posvećeno ispunjavanju obaveza iz evropske i reformske agende, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da su Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2021–2023. predviđene izmjene i dopune Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, uz početak primjene novih odredbi u drugom kvartalu ove godine.

“U četvrtom smo kvartalu, a nema ni naznaka izmjena, a kamoli njihove primjene”, naveli su iz CGO na Fejsbuku /Facebook/.

Iz te NVO rekli su da je izmjenama i dopunama tog Zakona predviđeno jačanje položaja maloljetne osobe oštećene krivičnim djelom, kao i maloljetnih svjedoka u postupku.

Zbog toga je, kako su poručili iz CGO, bitno da se to što prije privede kraju, kako bi dobili kvalitetna zakonska rješenja i uslove za pravosuđe po mjeri djeteta.

“Ministarstvo pravde nije adekvatno posvećeno ispunjavanju obaveza iz evropske i reformske agende, a što se konstatuje i eksplicitno u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije”, ocijenili su iz CGO.

Prema njihovim riječima, to nanosi štetu čitavom društvu, a u konkretnom slučaju jednoj vrlo osjetljivoj grupaciji mladih ljudi.

“CGO je i ranije ukazivao Ministarstvu pravde na potrebu fokusa na tu temu, a više o tome je dostupno i publikaciji „Mjere i sankcije prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela“”, naveli su iz te NVO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...