fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožović: Ako ne budu povećane plate, pozvaćemo na štrajk u drugom polugodištu

Božović: Ako ne budu povećane plate, pozvaćemo na štrajk u drugom polugodištu

Podgorica, (MINA) – Sindikat prosvjete pozvaće prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu, ako ne bude ispoštovan Granski kolektivni ugovor (GKU) kojim je predviđeno da od 1. januara naredne godine zaposlenima plate bude veće za deset odsto, poručeno je sa protesta ispred Skupštine Crne Gore.

Predsjednik te radničke organizacije Radomir Božović je, na “javnom času” ispred Skupštine kojem je prisustvovalo više hiljada prosvjetnih radnika, kazao da je misija Sindikata da radnik u prosvjeti bude zadovoljan i da obrazovni sistem bude što bolji.

On je rekao da je sa tim ciljem prošle godine dogovoreno uvećanje plate od 20 odsto – deset od januara naredne i deset od 2025. godine, ali da je bez ikakve najave “odjeknulo” da Vlada ne planira da to povećanje uvrsti u budžet za 2024. godinu.

foto: Savo Prelević/Libertas

Božović je istakao da je protest iznuđeni potez, da su prosvjetari u pravu “i pred zakonom, i pred ljudima i Bogom”.

“Bilo je priča da Sindikat nije umio da pregovara, da je prevaren. Ne mogu da vjerujem da smo glasali ljude koji će da prevare prosvjetne radnike. Ali imamo takvu sitaciju da je GKU jednostrano prekršen. Je li to ono poglavlje 23 i 24 pravo i pravda s kojim hoćemo u Evropsku uniju”, kazao je Božović.

On je rekao da, sa ekonomske strane, godina nikad nije bila bolja po državu, da je punjenje budžeta 16, 7 odsto više od planiranog, a da je inflacija “pojela povećanje od prošle godine”.

“To je dodatni razlog da mi ovo dobijemo. Premijer je najavio u ekspozeu da će obrazovni radnik biti u središtu obrazovnog procesa. Ekspoze se raspade nakon mjesec dana kao mjehur od sapunice. Ne tražimo ništa osim onoga što smo potpisali, da država ispuni ono što je potpisano, da ispoštuje GKU”, poručio je Božović.

On je rekao da ne traže ništa što nijesu potpisali.

“Tražimo od države da ispoštuje potpisano, da ispoštuje GKU”, dodao je Božović.

Kako je kazao, resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović ih je, poslije samo mjesec “ministrovanja”, izvela na ulicu.

foto: Savo Prelević/Libertas

“Vi ćete ministarko ostati upamćena kao prva ministarka u Crnoj Gori koja je svojim prosvjetnim radnicima zavukla ruku u džep, umanjujete nam platu. Nijesam siguran da ćete se ovim dijelom karijere ponosite u budućnosti”, rekao je Božović.

On je, obraćajući se potpredsjedniku Vlade Aleksi Bečiću, rekao da “mudro ćuti ovih dana”.

“Iako vam je politički slogan bio “Časti mi”, pa je li čast kada gazite zakone Crne Gore”, upitao je Božović.

Govoreći o Socijalističkoj narodnoj partiji, on je rekao da su njihovi ministri potpisali sa Sindikatom uvećanje zarada.

“Oni su digli obje ruke da podrže GKU i u kampanji se dičili time”, rekao je Božović.

Obraćajući se liderima koalicije Za budućnost Crne gore, Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, Božović je rekao da su oni na svojoj koži osjetili šta znači nepravda, zatvori i hapšenja.

“Ne vidim da ste se ovih dana oglašavali, ali imate vremena, čitav dan je pred vama”, kazao je Božović.

On je, obraćajući se poslanicima u Skupštini, istakao da od njih očekuju da ispoštuju ono što je potpisano.

“Pred vama je danas nikad lakši zadatak, ispoštovati ono što je potpisano i pokazati da razum može da preovlada”, dodao je Božović.

foto: Savo Prelević/Libertas

On je rekao da, ako poslanici ipak zažmure i ne usvoje u budžetu dodatnih 18 miliona za uvećanje zarada u prosvjeti, Sindikat će morati da pozove sve prosvjetne radnike na štrajk.

“U međuvremenu, nastavićemo da se borimo svim diplomatskim sredstvima”, rekao je Božović dodajući da su se već obratili nekim stranim ambasadama i njihovim partnerima u EU.

Božović je rekao da će, ako ne dođe do povećanja zarada, podnijeti tužbe.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je dužan da podsjeti Vladu i poslanike da je fundament EU upravo socijalni dijalog.

“Da je socijalni dijalog jedan od ključnih elementa proklamovanih od međunarodne organizacije rada, odnosno ključni cilj koji želimo da postignemo”, dodao je Keković.

On je rekao da danas drže lekciju za koju se nadaju da će je shvatiti onako kako treba “i gospoda iz Vlade i poslanici u parlamentu”.

“A to je da se mora poštovati ono što je kolektivnim ugovorom dogovoreno, ono što je u socijalnom dijalogu ispregovarano i ono što je jasno”, poručio je Keković.

foto: Savo Prelević/Libertas

Profesorica ekonomske grupe predmeta u kolašinskoj Srednjoj mješovitoj školi “Braća Selić”, Ivana Šćepanović, rekla je da oni stvaraju ministre, doktore, sudije, pekare, konobare i sve ostale profesije.

“Bez prosvjetnih radnika ne bi bilo ni vas, ni nas. Ćutali smo, ne zato što se plašimo, nego jer smo svjesni odgovornosti našeg posla i što hiljade učenika ne smiju ostati ispred zatvorenih školskih vrata”, rekla je Šćepanović.

Predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Kotor, Manojlo Žugić, kazao je da nijesu došli da traže milostinju, već da brane zakone i potpisane ugovore.

“Najteže nam pada što nas okrivljuju za svoje greške i propuste. Samo ovako možemo doći do onoga što nam pripada”, dodao je Žugić.

Profesorica iz Pljevalja Gorica Knežević istakla je da je današnji javni čas “vapaj prosvjetnih radnika” za mjesto u društvu koje im pripada.

“Naša želja je da imamo uspješnu državu i trudimo se da damo doprinos obrazujući buduće nade naše države”, navela je Knežević.

Okupljeni su na skupu nosili transparente “Premijeru, poštuj potpisano”, “Pregažena prava-zgažena budućnost”, “Poslanici, budite naš glas”.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije