fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Crna Gora ostaje posvećena ciljevima i principima UN-a

Abazović: Crna Gora ostaje posvećena ciljevima i principima UN-a

Podgorica, (MINA) – Povelja Ujedinjenih nacija (UN) obavezuje na kolektivnu i solidarnu akciju u borbi sa globalnim izazovima, a u tom zahtjevnom poduhvatu svjetska organizacija može računati na punu podršku Crne Gore, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je, na svečanosti povodom obilježavanja 24. oktobra – Dana UN-a, kazao da Crna Gora ostaje odana ciljevima, principima i načelima UN-a, a sve u cilju ostvarivanja bolje budućnosti za postojeće i generacije koje dolaze.

Abazović je rekao da su UN organizacija koja se sa pravom naziva svjetskom, ne samo zbog njenog univerzalnog članstva, već i zbog značaja, koji će sasvim sigurno dobijati na težini u narednim vremenima.

“U ovim teškim vremenima za čovječanstvo, kada izazovi postaju sve kompleksniji, odgovor na njih jedino može biti globalni“, istakao je Abazović.

Kako je naveo, tema današnje svečanosti – ubrzanje agende održivog razvoja, jedna je od uvijek aktuelnih, koja glasno opominje na obavezu što promptnijeg i konkretnijeg globalnog djelovanja.

Za Crnu Goru, kako je rekao, realizacija agende 2030 ima poseban značaj.

„Kada postanemo punopravna članica zajednice evropskih naroda, to će istovremeno značiti da smo ispunili ciljeve održivog razvoja, ako znamo da su dva procesa u najvećoj mjeri kompatibilna“, naveo je Abazović.

On je podsjetio da je Crna Gora u julu prezentovala drugi dobrovoljni nacionlni izvještaj o sprovođenju ciljeva održivog razvoja, čime je, kako je dodao, nedvosmisleno demonstrirala posvećenost agendi 2030.

Kako je kazao Abazović, Vlada i Sistem UN-a u Crnoj Gori u julu su potpisali novi petogodišnji program saradnje, koji će u fokusu imati ispunjavanje neophodnih pretpostavki za dostizanje ciljeva održivog razvoja, a čime će pomoći i ispunjavanju neophodnih pretpostavki za pristupanje Evropskoj uniji (EU).

Prema riječima Abazovića, konflikti i bezbjednosni izazovi širom svijeta, kao i konsekvence humanitarne katastrofe, alarm su koji se ne može niti smije ignorisati.

„Ne smijemo se zaustaviti na retorici i lijepim riječima, već moramo djelovati konkretno i mobilisati svu moguću podršku, humanitarnu, finansijku i politčku kako bi obezbijedili pristup hrani, vodi, zdravstevnoj zaštiti“, rekao je Abazović.

On je poručio da je Crna Gora, koja je po Ustavu ekološka država, apsolutno posvećena naporima međunarodne zajednice da se problem klimatskih promjena što efikasnije adresira.

Tu posvećenost, kako je dodao Abazović, Crna Gora ilustruje i konkretnim akcijama.

On je kazao da Crna Gora, kao kanditat za članstvo u EU, slijedi evropsku klimatsku politiku.

„Potpisivanjem Sofijske deklaracije bez dvoumljenja smo preuzeli obavezu da dijelimo klimatsku ambiciju iskazanu u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, i da zajedno sa EU budemo klimatski neutralni do 2050“, rekao je Abazović.

Kako je naveo, ubrzana i puna implementacija agende 2030 i dosljedna primjena Pariskog sporazuma ključni su za što bolju pripremu svijeta za buduće izazove.

„Ohrabruje to što međunarodna zajednica jasno prepoznaje da su glad, zdravstvena zaštita i klimatske promjene neki od najvećih izazova našeg doba“, dodao je Abazović.

Stoga je, kako je kazao, naročito važno da se u svim zemljama animira što više institucija i pojedinaca za postizanje ciljeva održivog razvoja.

„Povelja UN-a obavezuje nas na kolektivnu, solidarnu akciju u borbi sa globalnim izazovima. U ovom zahtjevnom poduhvatu svjetska organizacija može računati na punu podršku Crne Gore“, poručio je Abazović.

Rezidentni koordinator sistema UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg, kazao je da su vrijednosti koje se odnose na različitost, ljudska prava, mir, održivi razvoj, osnovne vrijednosti svakog prospertitenog društva.

„Imamo generacijsku odgovornost da te vrijednosti čuvamo za buduće generacije, a sve one su ugrađene u srž koncepta održivog razvoja“, rekao je Lundberg.

Piter Lundberg
foto: Vlada

On je naveo da su prije sedam godina svjetski lideri dali obećanje budućim generacijama, da će raditi na boljoj budućnosti za sve.

To obećanje, kako je kazao Lundberg, zove se agenda za održivi razvoj.

„Crna Gora bila je izuzetno proaktivna u prihvatanju ciljeva održivog razvoja, koje je integrisala u nacionalnu strategiju održivog razvoja na samom početku procesa“, istakao je Lundberg.

On je ocijenio da je do sada ostvaren opipljiv napredak na nekoliko frontova.

Lundberg je kazao da drugi dobrovoljni nacionalni izvještaj Crne Gore prikazuje napredak države ka ostavrenju agende do 2030. godine i njenih 17 ciljeva održivog razvoja.

„Sa obzirom na to da je preostalo osam godina da ispunimo ovo obećanje, još mnogo toga treba uraditi, ovdje i na drugim mjestima, i to hitno, a to je moguće samo ako zajednički ubrzamo naše napore na postizanju agende do 2030“, naglasio je Lundberg.

Kako je dodao, agenda je složena i multisektorska i povezuje društvene, ekonomske i ekološke aspekte razvoja.

Lundberg je poručio da Crna Gora nije sama na tom ambicioznom putu i da ima mnogo saveznika.

„Jedan od snažnih pravaca ubrzanja realizacije ciljeva održivog razvoja je okvir saradnje popisan u julu, ali da bi se okvir saradnje u potpunosti implementirao ključno je finansiranje“, rekao je Lundberg.

Prema njegovim riječima, UN su proizvod nade u bolji svijet, nastale su iz pepela Drugog svjetskog rata uz obećanje da se takve strahote više nikada neće ponoviti.

„Moramo biti iskreni i priznati da još jednom živimo u teškim globalnim vremenima, bez presedana“, kazao je Lundberg.

On je rekao da su povećane tenzije, sukobi, sve izraženije nejednakosti poslije COVID-a 19, sve češće ekstremne vremenske prilike, rastući troškovi hrane i energije, siromaštvo, bezbjednosne prijetnje i inflacija, posljedica dešavanja koja se nijesu mogla zamisliti prije nekoliko godina.

„Ali te prijetnje su isto tako dobar razlog da svi zajedno i intenzivnije radimo na svom obećanju da izgradimo bolji svijet“, istakao je Lundberg.

On je poručio da razvoj, obrazovanje, dostojanstvena radna mjesta, ljudska prava, jednakost za žene i djevojčice, zdravstvena zaštita, klimatske akcije i očuvanje biodiverziteta, ne mogu čekati.

„U svim tim oblastima mladi ljudi, naše buduće generacije, zahtijevaju preduzimanje akcija. Ne smijemo ih ostaviti da se sami nose sa tim izazovima, stoga moramo pojačati naše zajedničke napore“, naglasio je Lundberg.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije