fbpx
NaslovnicaCrna GoraSmailović: Priča o etnofederalizaciji opasno podmetanje Bošnjacima

Smailović: Priča o etnofederalizaciji opasno podmetanje Bošnjacima

Podgorica, (MINA) – Priča o etnofederalizaciji države je već viđena, ali i dalje predstavlja veoma opasno podmetanje Bošnjacima u Crnoj Gori i njihovim političkim predstavnicima, saopštili su iz Bošnjačke stranke (BS).

Šef Kluba poslanika BS-a Amer Smailović u saopštenju je naveo da su sigurni da je priča o etnofederalizaciji Crne Gore izašla iz “iste kuhinje” paraobavještajnih, bezbjednosnih i političkih struktura iz kojih je izašla i priča o pokušaju otcjepljenja Sandžaka.

On je podsjetio da je ta priča o Sandžaku rezultirala akcijom kodnog naziva “Lim” u kojoj je početkom 1994. godine uhapšeno cijelo rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA).

Tada je, prema riječima Smailovića, bošnjački narod politički obezglavljen i razbijen u, opet veoma slično ili istom trenutku najvećeg političkog jedinstva i snage.

“Pozivamo one koji ovo rade, a vjerujemo da među njima ima mnogo onih kojima je ovo drugi put, da odustanu od opasnog nauma i upozoravamo ih da ovoga puta neće ostati bez odgovora”, rekao je Smailović.

On je pozvao i nezavisne i zavisne intelektualce koji u tome svjesno ili nesvjesno učestvuju da to ne rade ako su prijatelji Bošnjaka, kao što se predstavljaju.

“I pozivamo, na kraju, a najvažnije, onaj mali broj Bošnjaka koji se instrumentalizuje za ovu opasnu i nečasnu rabotu, da se dozovu pameti i ne rade protiv svoje i budućnosti svog naroda”, kazao je Smailović.

On je istakao sa je jasna veza između optužbi za teritorijalno otcjepljenje djelova Crne Gore iz 1994. i etnofederalizacije iz 2024. godine.

Smailović je dodao da je jasna veza i između jake SDA koja je stvarala mehanizme za izlazak Bošnjaka iz političke marginalizacije i BS koja sada svojom snagom uzima u ruke mehanizme da značajno učestvuje u kreiranju procesa na način koji će demarginalizovati Bošnjake.

On je rekao da će BS tako konačno privredno osnažiti sredine u kojime Bošnjaci žive, a koje su, prema riječima Smailovića, zapostavljane uvijek kada Bošnjaci nijesu bili u vlasti, bez obzira ko drugi jeste.

“Zato poručujemo svima, akcije “Lim 2” biti neće i nećete nas slomiti da biste vi politički jačali”, zaključio je Smailović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije