fbpx
NaslovnicaCrna GoraMurić: Dezinformacija manje nego u prethodna dva ciklusa

Murić: Dezinformacija manje nego u prethodna dva ciklusa

Podgorica, (MINA) – Broj dezinformacija u dosadašnjem toku kampanje za parlamentarne izbore, manji je nego u prethodna dva izborna ciklusa, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Navodi se da je, iako je tim CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježio slučajeve dezinformisanja karakteristične za predizbornu kampanju kao i pristrasnost dijela medija, očigledna manja uključenost regionalnih medija i njihova okupiranost drugim temama.

Glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me, Darvin Murić, kazao je da po nepisanom pravilu, još od 2020, lažna istraživanja javnog mnjenja karakterišu svaku predizbornu kampanju, pa i kampanju za parlamentarne izbore 11, juna.

Murić je rekao da je tim Raskrinkavanja uočio i razobličio lažno istraživanje pripisano IPSOS-u, ali i niz drugih navodnih čije se porijeklo, a samim tim i istinitost, ne mogu dokazati.

“Jedno takvo istraživanje objavljeno je novosnovanom portalu CG info koji nema podatke o osnivačima niti impresum, a dostupni podaci na internetu govore da ga je osnovan 13. maja i da je domen nabavio preko kompanije iz Danske”, objasnio je Murić.

Prema njegovim riječima, neprovjerna istraživanja dijele se i u Fejsbuk grupama i pripisuje agenciji o kojoj nema nikakvih podataka na internetu.

Murić je naveo da je osim lažnih i sumnjivih istraživanja tim Raskrinkavanja zabilježio i fabrikovanje izjave nosiocu liste Evropa sad a koja se tiče postizborne saradnje.

“Tabloidi iz Srbije koji su u kampanji za predsjedničke izbore jasno podržavali jednog kandidata i o izborima u Crnoj Gori izvještavali kao da se ti izbori održavaju na teritoriji te države za sada pokazuju znatno manje interesovanje za kampanju”, kazao je Murić.

On je rekao da prostor u njima i dalje dominantno dobijaju predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, ali da u ovom slučaju dominiraju njihove izjave vezane za dešavanja na Kosovu.

Murić je istakao da je redakcija Raskrinkavanja zabilježila i indirektne napade na pojedince i partije.

“Poput netačnog izvještavanja Alo i Novosti u kojem su u isto vrijeme negativno pisali o bivšoj ministarki evropskih poslova Jovani Marović, predsjedniku Jakovu Milatoviću i negativno pisali o Demokratskoj partiji socijalista”, dodao je Murić.

On je zaključio da iskustvo iz prethodna dva izborna ciklusa pokazuje da se najveći broj dezinformacija objavljuje neposredno uoči i tokom izbornog dana, ali da se za sada kampanja i u ovoj oblasti može ocijeniti kao bolja nego prethodna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije