fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Banke očuvale stabilnost

Žugić: Banke očuvale stabilnost

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Banke u Crnoj Gori su očuvale stabilnost, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić i dodao da su likvidnost i solventnost na nivou sistema na zadovoljavajućem nivou.

Žugić je danas održao video sastanak sa izvršnim direktorom Belgijsko-holandske konstituence u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Paulom Hilbersom, koji je nedavno na toj poziciji zamijenio Anthony De Lannoya.

„Žugić je upoznao direktora Hilbersa sa ekonomskom situacijom i stanjem u bankarskom sektoru Crne Gore, ističući da su banke očuvale stabilnost, te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema na zadovoljavajućem nivou“, navodi se u saopštenju CBCG.

Žugić je, kako se dodaje, Hilbersa upoznao i sa mjerama koje je CBCG sprovodila u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

„Takođe su predstavljene aktivnosti CBCG usmjerene na obezbjeđivanje sredstava za podršku sistemske likvidnosti, kroz instrumente Evropske centralne banke (ECB) i Banke za međunarodna poravnanja“, rekli su iz CBCG.

Hilbers je ocijenio da takvi aranžmani predstavljaju dodatnu sigurnost za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i dodao da je veoma važno kontinuirano i pažljivo pratiti stanje banaka kako bi se rizici držali pod kontrolom i, na taj način, očuvalo njihovo zdravlje.

„Dogovoren je nastavak dijaloga i saradnje između CBCG i MMF-a, u cilju sagledavanja mogućnosti tehničke pomoći za Crnu Goru u oblastima koje bi se definisale kao prioritetne“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije