fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpajić zaustavio nastavak pogubne ekonomije u projektu auto-puta

Spajić zaustavio nastavak pogubne ekonomije u projektu auto-puta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, je u rekordnom roku uspio da zaustavi nastavak pogubne ekonomije kada je riječ o auto-putu i da u velikoj mjeri sanira štetu koju su napravili njegovi prethodnici, saopštila je poslanica Demokrata Zdenka Popović.

Popović je kazala da je Spajić, smanjenjem rizika pri transakcijama koje se obavljaju u stranim valutama, donio milionsku korist Crnoj Gori.

„Zajam je 2014. godine ugovoren u dolarima, po kamatnoj stopi od dva odsto, a sada se isplaćuje u eurima po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,88 odsto. I sam ministar je najavio da ovo nije kraj i da će i ubuduće aktivno i odgovorno, kao i do sada, raditi na smanjenju kamate“, navela je Popović u saopštenju.

Ona je poručila da je sve što je rađeno prilikom hedžinga odrađeno po međunarodnim standardima ISDA.

„Renomirani partneri širom svijeta pomno prate i vjeruju u rad nove Vlade, jer se prvi put vide ozbiljni pomaci i ozbiljan rad kada je riječ o crnogorskoj ekonomiji“, dodala je Popović.

Ona je saopštila da su Spajića na poziciju doveli njegovo znanje, iskustvo, poslovne kvalifikacije i rad u svjetski priznatim institucijama, a da je on svojim zalaganjem pokazao koja je prava mjera patriotizma i kako se služi svojoj zemlji i narodu.

„Zbog velikog doprinosa ekonomiji naše zemlje, Demokrate izražavaju veliku zahvalnost ministru i njegovim saradnicima uz uvjerenje da je ovo tek početak ekonomskog, ali i svakog drugog preporoda Crne Gore“, poručila je Popović.

Ona je saopštila da je izgradnja auto-puta proces koji je iznjedrio najveći broj afera u Crnoj Gori.

„Bivša vlast je na svakom koraku uporno dokazivala svoj nedomaćinski odnos prema novcu svih građana, kao i svoju nestručnost i manjak kvalitetnog kadra pri izradi gotovo svakog projekta. Njihov amaterizam i raskalašnost pri raspodjeli državnih resursa svoju kulminaciju doživjeli su upravo kod ovog projekta“, rekla je Popović.

Korupcija i neznanje bivše vlasti, kako tvrdi, trebalo je da Crnu Goru košta gotovo 300 miliona više nego što je najavljeno 2014. godine.

„Takav ishod je i bio očekivan s obzirom na to da je bivša vlast zaboravila da u ugovor unese petlju Smokovac, elektro i vodovodne mreže i prilazne puteve petljama, pa se građani jednostavno moraju zapitati šta se uopšte nalazi u tom ugovoru i ko su im bili pravni i ekonomski „eksperti“ koji su učestvovali u sastavljanju ugovora“, dodala je Popović.

Ona je napomenula da su kredit za izgradnju ugovorili u dolarima, bez zaštite od kursne razlike, čime su uzrokovani enormni troškovi.

„U oktobru 2014. godine je kredit vrijedio 944 miliona USD, odnosno 743 miliona EUR, da bi kursna razlika već 2019. dovela do povećanja na 842 miliona EUR. Međutim, bivša vlast ni pored takvih katastrofalnih podataka nije preuzela ništa kako bi sanirala nastalu štetu ili kako bi makar zaustavili nove finansijske rizike“, navela je Popović.

Ona je rekla da nijesu posebnu brigu pokazali ni za neplanirane troškove zbog izgradnje trafo-stanica i elektromreže za dionicu puta, kao i zbog štete koja se odnosi na izgubljenu dobit od naplate putarine zbog kašnjenja.

„Valjda im par stotina miliona ne znače ništa kada ih uzimaju iz državne kase. Znali su da će danak njihovog neiskustva, neznanja i neekonomičnog trošenja plaćati narod“, zaključila je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...