fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno da je u oktobru ostvaren suficit od 2,8 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je dva odsto na 779,44 poena, a MONEX 1,3 odsto na 10.701,27 bodova.

Promet, realizovan kroz 29 transakcija, iznosio je 299,13 hiljada EUR i bio je 30 odsto veći nego prethodne sedmice. Najveći udio u prometu imale su akcije Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, kojih je u utorak na berzi prodato 70,87 odsto za 225,48 hiljada EUR. Vrijednost akcije u petak je iznosila 1,14 centa.

Prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva, 47,28 odsto akcija Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretinama MIG skriveno je iza EK-Zbirnog kastodi računa 1, a 23,68 odsto iza EK-NLB računa. Ostali vlasnici imaju manje od jedan odsto udjela.

Na berzi su ove sedmice rasle akcije Elektroprivrede 6,3 odsto na 3,19 EUR, Jugopetrola 1,4 odsto na 10,55 EUR, Luke Bar 8,7 odsto na 33,71 cent, Port of Adrie 1,7 odsto na 12 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema neznatno na 85,1 cent.

Dionice Crnogorskog Telekoma su ostele nepromijenjene na 1,3 EUR, dok je Budvanska rivijera oslabila 1,3 odsto an šest EUR.

Trgovano je i akcijama Marine Bar, koje su sedmicu završile na 2,18 EUR.

Promet dionicama fondova iznosio je 265 EUR, a trgovano je jedino Trendom, koji nije mijenjao vrijednost i na kraju sedmice je koštao 5,3 centa.

Ove sedmice je iz Ministarstva finansija objavljeno da je deficit budžeta za prvih deset mjeseci ove godine smanjen na 61,8 miliona EUR ili 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da je 65,8 odsto manji od planiranog.

„U odnosu na isti period prošle godine, deficit je manji 322,2 miliona ili 83,9 odsto“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je suficit budžeta u oktobru iznosio 2,8 miliona EUR, što je zabilježeno nakon suficita tri mjeseca zaredom – jun, jul i avgust, kao i primarno ostvarenog u septembru.

Sedmicu je obilježila i najava uprave Kombinata aluminijuma (KAP) o postepenom gašenju ćelija u Elektrolizi, odnosno prestanku proizvodnje aluminijuma od 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor sa Elektroprivredom (EPCG).

Cijena električne energije za KAP trenutno iznosi 45 EUR po megavatu, uz porez na dodatu vrijednost (PDV), dok posljednjih mjeseci na međunarodnim berzama ona dostiže vrijednost od 250 EUR po megavatu, zbog gasne i energetske krize.

Iz uprave KAP-a su objasnili da postojeći ugovor ističe krajem godine, a da nastavak snabdijevanja nije dogovoren, već da će prema nacrtu ugovora od 1. januara cijene struje za tu kompaniju biti veće, što bi moglo dovesti do otpuštanja 500 zaposlenih u fabrici.

Nastavak snabdijevanja KAP-a strujom po postojećim cijenama mogao bi EPCG prouzrokovati gubitke od 50 do 70 miliona EUR, zavisno od cijena na međunarodnom tržištu, ili bi one za građane i ostalu privredu morale skočiti 50 do 100 odsto.

Glavni finansijski direktor EPCG, Miro Vračar, saopštio je da je ta kompanija raspoložena za pregovore, dok je predstavnik Uniprom KAP-a, Nebojša Dožić, poručio da će na pregovore kad god to kažu iz elektroenergetske kompanije.

U Vladi smatraju da bi pitanje cijene električne energije po kojoj bi EPCG snabdijevala KAP naredne godine, trebalo da riješe predstavnici tih kompanija. Iz Ministarstva kapitalinih investicija su za narednu sedmicu najavili sastanak resornog ministara Mladena Bojanića sa predstavnicima Uniprom KAP-a, s obzirom da se već sastao sa članovima borda direktora EPCG i razgovarao o mogućim modalitetima rješavanja tog problema.

Premijer Zdravko Krivokapić je krajem sedmice saopštio da očekuje da predlog budžeta za narednu godinu bude usvojen u Skupštini sa 81 glasom. On je naveo da 85 odsto građana podržava najavljene reformske programe, dok 15 odsto se pojavljuju kao skeptici, što je, prema njegovim riječima, prirodno kada je u pitanju bilo koja tema ili aktivnost.

Sedmicu je obilježila i odluka upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namjenu izdvojeno oko 3,1 milion EUR.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 EUR, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 EUR”, naveli su iz Fonda PIO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije