fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPoreski obveznici imaju obavezu registrovanja stvarnih vlasnika u registru

Poreski obveznici imaju obavezu registrovanja stvarnih vlasnika u registru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) podsjetila je poreske obveznike na obavezu registrovanja stvarnih vlasnika u Centralnom registru privrednih subjekata.

Registar stvarnih vlasnika uspostavljen je u okviru Centralnog registra privrednih subjekata od 1. avgusta u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i podzakonskih akata, te su svi subjekti koji su shodno ovom Zakonu dužni prijaviti stvarnog vlasnika navedenu obavezu treba da ispune u propisanim rokovima.

“U skladu sa navedenim zakonskim propisom, privredna društva, preduzeća, udruženja, ustanove, političke partije, vjerske zajednice, umjetničke organizacije, komore, sindikati, udruženja poslodavaca, fondacije ili drugi poslovni subjekti, preduzeća koja primaju, upravljaju ili raspoređuju sredstva u određene svrhe, strani trust fondovi, strane institucije ili slični subjekti stranog prava, koji primaju, upravljaju ili vrše raspodjelu imovinskih sredstava za određene namjene dužni su da unose u Registar podatke o stvarnim vlasnicima i promjenama vlasnika u roku od osam dana od osnivanja ili promjene podataka u privredni ili poreski registar, te isti odgovaraju i za tačnost unijetih podataka”, navodi se u saopštenju.

Obaveze prijavljivanja stvarnog vlasnika oslobođeni su preduzetnici, jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću i direktni i indirektni budžetski korisnici.

“U skladu sa 5. EU Direktivom i aktuelnim e-servisima koji su dostupni posredstvom portala eFirma, Registar stvarnih vlasnika vodi se u elektronskom formatu, te mu se pristupa uz posjedovanje digitalnog certifikata kao sredstva za autentifikaciju i verifikaciju podataka”, rekli su iz UPC.

Registar stvarnih vlasnika je eletronska baza podataka, odnosno e-servis, pa se uspostavljanjem istog, pored već dostupne elektronske registracije privrednih subjekata, značajno unaprijeđuje ambijent privrednog poslovanja u Crnoj Gori, kao i dostupnosti elektronskih usluga privrednim subjektima u eri digitalizacije.

Pristupanje Registru stvarnih vlasnika obavlja se putem internet adrese: https://efirma.tax.gov.me/, a za potrebe pružanja podrške korisnicima portala Registra otvorena je e-mail adresa: [email protected], putem koje se zainteresovani subjekti mogu obratiti za instrukcije ili pomoć prilikom pristupanja ili unosa podataka u Registar stvarnih vlasnika.

Takođe, pored obveznika koji su u obavezi prijavljivanja stvarnog vlasnika, pristup portalu imaju i nadzorni organi, kojima je uz registraciju i verifikaciju omogućen neograničen pristup podacima.

Kontakt za podršku privrednicima prilikom registracije je e-mail: [email protected] ili telefon 020/230-858.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije