NaslovnicaMINA BusinessOdabrano deset timova koji će se takmičiti za nagradu od 20 hiljada...

Odabrano deset timova koji će se takmičiti za nagradu od 20 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U sklopu takmičenja Spark.me startap avantura odabrano je deset timova koji će od 23. do 25. jula učestvovati u onlajn radionici na kojoj će, zajedno sa mentorima, raditi na razvoju ideja.

Te ideje imaju za cilj imaju rješavanje određenog društvenog problema, biznis izazova ili digitalizacije usluga javne uprave.

Po završetku radionice, timovi će predstaviti razvijena rešenja stručnom žiriju, koji će izabrati najviše tri pobjednička tima koji će osvojiti po pet hiljada EUR za realizaciju svojih rješenja.

Pobjednicima će biti obezbijeđena i dodatna mentorska podrška u trajanju od tri mjeseca iz oblasti biznisa, programiranja i UX dizajna, nakon čega će renomirani žiri pred javnim auditorijumom odabrati jedan od pobjedničkih timova i nagraditi ga novčanom nagradom u iznosu od 15 hiljada EUR sa ciljem podsticanja razvoja daljeg poslovanja.

Organizatori takmičenja su kompanija doMEn, registar crnogorskog nacionalnog domena .ME, i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Među odabranim timovima je Specteo, čiji članovi planiraju da razviju softver koji bi koristio vještačku inteligenciju za analiziranje video prenosa površine na kojoj postoji vjerovatnoća za pojavom požara, u cilju rane detekcije dima ili vatre i blagovremenog alarmiranja vatrogasnih službi.

“Cilj tima Renergy Montenegro je razvoj besplatne interaktivne platforme na kojoj bi zainteresovana lica mogla dobiti provjerene informacije o isplativosti ulaganja u obnovljive izvore energije kao i olakšati procedure oko razvoja i saradnje na ovim projektima, dok CryptoLegacy želi da riješi problem nasljeđivanja kriptovaluta na način automatizovanog prosljeđivanja privatnih ključeva u slučaju trajnog gubitka pristupa, odnosno razvijanja testamenta za digitalne valute”, navodi se u saopštenju.

Članovi tima NFC opportunity planiraju razvoj NFC čipa koji bi trebalo da pojednostavi ponekad nezgodan proces poručivanja hrane i pića u restoranima, kafe barovima i noćnim klubovima uvođenjem beskontaktnih menija.

“Nali tim planira razvoj platforme koja bi povezivala osobe kojima je potrebna određena usluga, u jasno definisanom vremenskom roku, sa osobama koje tu uslugu mogu ispuniti, dok je namjera Guidi tima da nastavi razvoj aplikacije koja je u demo fazi i koja predstavlja digitalni turistički vodič koji iz prvog lica, kroz lik istorijskih ličnosti povezanih sa određenom lokacijom unapređuje i olakšava tradicionalno iskustvo informisanja o prostoru i prilikama u kojem se korisnici nalaze”, navodi se u saopštenju.

Članovi tima Egregium žele da, kako se precizira, pomognu u rješavanju problema transparentnosti, upotrebljivosti i dostupnosti javnih podataka u Crnoj Gori tako što će razviti platformu koja će “agregirati” podatke, klasifikovati ih i predstaviti pomoću savremenih tehnologija za vizuelizaciju.

“BeBeep.me tim planira da razvije carpooling platformu koja će omogućiti uštedu novca na međugradskim putovanjima tako što bi korisnici podijeliti troškove sa jednim ili više korisnika istog vozila”, dodaje se u saopštenju.

Wineroom tim namjerava da razvije onlajn platformu na kojoj će biti označene lokacija i ponuda vinarija u Crnoj Gori i regionu, dok će korisnicima biti omogućeno jednostavno onlajn zakazivanje posjeta i kupovina ulaznica za vinske događaje.

Activity4.me želi da razvije marketing platformu koja sumira kompletnu turističku ponudu svih gradova u Crnoj Gori.

Više informacija o projektu Spark.me startap avantura moguće je dobiti na zvaničnom vebsajtu, www.stemedukacija.me, Facebook stranici, https://www.facebook.com/stemedukacija i Instagram nalogu, https://www.instagram.com/_stem_edukacija/.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati organizatore putem mejla [email protected]

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije