fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNezaposlenost porasla od početka gradnje autoputa

Nezaposlenost porasla od početka gradnje autoputa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Od početka gradnje autoputa nezaposlenost na sjeveru Crne Gore porasla je skoro duplo, pokazuju podaci iz Nacrta programa ekonomskih reformi od naredne do 2021. godine i izvještaj o realizaciji akcionog plana strategije regionalnog razvoja za prošlu godinu.

Dan piše da je od 2014. do prošle godine u projekat gradnje autoputa uloženo 347,2 miliona EUR, dok je u istom periodu stopa nezaposlenosti u sjevernom regionu uvećana sa 22,22 odsto na 39,87 odsto.

“Ako je u autoput uloženo 347,2 miliona, logično je da je u sjeverni region po tom osnovu uložen taj novac. Кada uložite 347,2 miliona u infrastrukturu u jedan region, valjda bi nezaposlenost, između ostalih parametara, u tom slučaju, trebalo da se smanji? Prema izvještaju o realizaciji akcionog plana strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2014–2020, za prošlu godinu, u periodu 2014–2017. godine stopa nezaposlenosti u sjevernom regionu je povećana sa 22,22 odsto na 39,87 odsto”, pokazala je analiza konsultantske kuće Fidelity consulting.

Oni su dodali da je nezaposlenost u sjevernom regionu povećana 80 odsto i to u periodu kada je u njega uloženo nešto manje od 350 miliona EUR.

“To pokazuje da su ‘kajmak’ sa izgradnje dionice Smokovac–Uvač–Mateševo pokupile kompanije koje ne posluju u sjevernom regionu”, tvrde u konsultantskoj kući.

Oni su naveli i da sjeverni region nije osjetio benefite ulaganja.

“Ovaj projekat je samo na papiru stavljen kao projekat sjevernog regiona i to zbog pukog statističkog uljepšavanja podataka o sjevernom regionu, koji karakterišu ogromna nezaposlenost, niske plate i penzije, kao i masovno iseljavanje mladih”, saopštili su iz Fidelity consultinga.

Oni smatraju da je vrijeme da se razmisli o inoviranju strategije razvoja sjevera.

List piše da je ove godine za gradnju autoputa potrošeno preko 200 miliona EUR, pa je u najskuplji i najveći infrastrukturni projekat dosada utrošeno preko pola milijarde EUR.

Prema ugovoru prioritetna dionica autoputa će koštati 809,6 miliona EUR, ali Vlada treba da plati još nekoliko desetina miliona EUR za radove koje nije stavila u ugovor – petlju Smokovac, pristupne putevi do petlji Mateševo i Veruša, napajanje autoputa strujom i vodosnabdijevanje.

Osim toga, tu su i kamate na kredit kod Exim banke, ali i valutni rizik zbog kredita uzetog u dolarima.

Prošle sedmice je iz Ministarstva finansija je saopšteno da je po osnovu poreza na dodatu vrijednost i carine oslobođeno plaćanja za materijal čak 99 firmi koji su podizvođači kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) na projektu autoputa. Većinom su u pitanju domaće firme, a po ugovoru bi one trebalo da urade poslove vrijedne minimum 240 miliona EUR.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...