fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema promjene kamatnih stopa bar do početka naredne godine

Nema promjene kamatnih stopa bar do početka naredne godine

Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Evropska centralna banka (ECB) očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjem nivou bar do kraja godine i nešto duže, a u svakom slučaju sve dok je potrebno da se osigura dalji održivi pristup inflaciji do nivoa ispod dva odsto.

Upravni savjet ECB, na čijem čelu je Mario Draghi, odlučio je u srijedu da kamatne stope na operacije glavnog refinansiranja i za otvorene ponude graničnog kredita i depozita ostane nepromijenjena na niovu nula odsto, 0,25 odsto i minus 0,4 odsto.

ECB je navela da geopolitički faktori, protekcionističke prijetnje i problemi zemalja u razvoju snižavaju rast u eurozoni, prenosi SEEbiz.

S druge strane, otpornost raste sa rastom zaposlenosti i zarada, što povećava pritisak na inače i dalje nisku inflaciju.

“U takvim okolnostima, još postoji potreba za poticajnom monetarnom politikom koja bi osigurala povoljne uslove finansiranja i podržala ekonomski rast, čime bi se omogućilo da inflacija ostane na održivom putu prema cilju ECB-a, odnosno da je blizu, ali ispod dva ossto”, kazao je Draghi i najavio nastavak dugoročnih operacija refinansiranja.

One bi trebalo da obezbijede dodatne povoljne bankarske kredite i pristup finansijama za mala i srednja preduzeća.

ECB namjerava da nastavi u potpunosti da reinvestira glavnicu dospjelih hartija od vrijednosti kupljenih u okviru programa kupovine obveznica u što dužem periodu nakon datuma kada počne dizati ključne kamatne stope.

“U svakom slučaju, to namjerava da učini sve dok je potrebno da se održe povoljni uslovi likvidnosti i veoma stimulativna monetarna politika”, objasnio je Draghi.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije