fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKreditna linija EBRD-a Erste banci za podršku turizmu

Kreditna linija EBRD-a Erste banci za podršku turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržaće, kroz kreditnu liniju od 100 miliona EUR hrvatskoj Erste&Steiermärkische banci, razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U zajedničkom saopštenju Erste banke i EBRD-a saopšteno je da su sredstva namijenjena za održiva ulaganja u privatna ugostiteljsko-hotelska preduzeća i prateće turističke aktivnosti.

Erste banka u Hrvatskoj je prva finansijska institucija kojoj se odobravaju kreditna sredstva u sklopu EBRD-ovog Programa za inkluzivni turizam istočnog Mediterana /EBRD Inclusive Tourism Framework for the Eastern Mediterranean/.

“Program predstavlja sveobuhvatni pristup finansiranju turističkog sektora s fokusom na širi, brži i sistematičniji pristup finansiranju turizma i povezanih sektora”, navodi se u saopštenju.

Program i odobrena kreditna linija imaju ciljeve da kroz radnu praksu povećaju mogućnost zapošljavanja mladih i žena, te saradnjom s lokalnim univerzitetima i stručnim školama kroz uspostavljanje novih ili poboljšanih stručnih programa, promovišu stručnu radnu praksu i politiku jednakih mogućnosti zapošljavanja, kao i da ojačaju povezanost s lokalnim dobavljačima kroz saradnju svih važnih zainteresovanih strana.

To je, kako se dodaje, ključno za bolji razvoj lokalnih lanaca vrijednosti i dublju integraciju lokalnih poljoprivrednika u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Tu važnu transakciju potpisao je predsjednik EBRD-a, Suma Chakrabarti, koji je tokom današnjeg boravka u Zagrebu rekao da im je drago što mogu da pruže prijeko potreban kapital za održivi rast i dalji razvoj turističkog sektora u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Turizam je važan pokretač rasta u obje zemlje i očekujemo da će se kroz ovo ulaganje otvoriti nove prilike lokalnim preduzećima i stvoriti nova radna mjesta. Ovaj novi Program omogućiće EBRD-u da dosegne do većeg broja klijenata, uključujući i one manje”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik uprave Erste banke u Hrvatskoj, Christoph Schoefboeck, rekao je da im je veliko zadovoljstvo što su postali prva banka partner unutar tog EBRD-ovog programa.

“Raduje nas što nastavljamo i dodatno produbljujemo dugogodišnju uspješnu saradnju između naše dvije institucije. Podrška turizmu jedna je od naših osnovnih strateških odrednica i vjerujemo da ćemo svojim klijentima kroz ovu kreditnu liniju omogućiti realizaciju mnogobrojnih uspješnih projekata u tom segmentu, što će doprinijeti njihovom daljem jačanju i pozicioniranju na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima“, rekao je Schoefboeck.

Erste banka je treća po veličini u Hrvatskoj, koja posluje kroz mrežu od 128 poslovnica. Crnogorska banka u njenom vlasništvu, Erste banka Podgorica, posluje kroz mrežu od 17 poslovnica.

Erste banka je dugogodišnji partner EBRD-a, što uključuje kredite mikro i malim preduzetnicima, kreditnu liniju u okviru Programa finansiranja održive energije za zapadni Balkan, (WeBSEFF), program EBRD-a Trade Facilitation kao i EBRD-ovu participaciju u izdanju kunskih obveznica banke.

EBRD je do sada u Hrvatskoj uložio više od 3,88 milijardi EUR, kroz 213 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sve privredne oblasti, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni, finansijski i energetski sektor.

EBRD takođe aktivno učestvuje u strateškom dijalogu o razvoju tržišta kapitala i regulatornoj reformi.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...