fbpx

Indeksi stagnirali

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu su indeksi ostali skoro nepromijenjeni, nakon rekorda prethodnih dana, jer je ulagače pokolebala vijest da bi Sjedinjenje Američke Države (SAD) i Kina mogle da odgode potpisivanje parcijalnog trgovinskog sporazuma za mjesec.

Dow Jones ostao je nepromijenjen na 27.492 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,07 odsto na 3.076 poena.

Nasdaq indeks oslabio je, ipak, 0,29 odsto na 8.410 poena, prenosi HRportfolio.

Stagnacija indeksa posljedica je izvještaja Reutersa da bi sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi trebalo da bude potpisan parcijalni trgovinski sporazum, mogao da bude odgođen do decembra.

“Još se pregovara o uslovima sporazuma i mjestu sastanka dva predsjednika”, kazao je Reutersu izvor iz američke vlade.

Kako je naveo, postoji mogućnost da se dogovor ne postigne, ali vjerovatnije je da će se dvije strane ipak dogovoriti.

To je pokolebalo ulagače, sa obzirom na to da su posljednjih dana indeksi dostizali najviše nivoe u istoriji, upravo zahvaljujući porukama da će se prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine potpisati već u novembru.

Strateg u kompaniji JonesTrading, Michael O’Rourke, kazao je da je glavna vijest na tržištu moguće odgađanje potpisivanja prve faze sporazuma do decembra.

“Ulagači su nakon te vijesti počeli da prodavaju dionice, ali ne previše i sada su u fazi čekanja kako će se situacija dalje razvijati”, naveo je on.

Podršku tržištu pružaju, ipak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 370 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih oko 76 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se zato nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

U srijedu su najviše, u prosjeku 0,6 odsto, porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru, a pratio ih je finansijski sa rastom od 0,4 odsto.

Najveći pad, 2,3 odsto, zabilježio je energetski sektor, što je posljedica oštrog pada cijena nafte.
Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 odsto, na 7.396 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,24 odsto na 13.179 poena, a pariski CAC 0,34 odsto, na 5.866 bodova.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...