fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo ekonomskog razvoja i ICT Cortex potpisali ugovor vrijedan preko milion EUR

Ministarstvo ekonomskog razvoja i ICT Cortex potpisali ugovor vrijedan preko milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je ugovorom o sufinasiranju podržala program rada ICT klastera Cortex, koji ima za cilj unapređenje okvira neophodnog za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

„Ukupan iznos predviđen za realizaciju programa rada ICT klastera Cortex za period od naredne tri godine iznosi 1,1 milion EUR, a on će biti podržan od Ministarstva u iznosu do 550 hiljada EUR, dok će u istom iznosu biti kontribucija IT kompanija koje čini sastavni dio ovog klastera“, rekao je Milatović.

On je, prilikom potpisivanja ugovora o sufinansiranju ICT klastera Cortex, kazao da posebno raduje što je ICT Cortex već operativan, ostvario je podršku kroz nekoliko projekata, ima strategiju razvoja i polako se pozicionira kao niša tehnoloških kompanija, što dodatno ohrabruje Ministarstvo da će ta priča biti uspješna.

“Ovaj program je osmišljen sa ambicijom da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbijeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju, što je na liniji strateških opredjeljenja Vlade, a posebno u segmentu politike inovacija i digitalne transformacije”, rekao je Milatović.

ICT klaster Cortex dobitnik je konkursa za podršku razvoja strateškog prioriteta Strategije pametne specijalizacije Crne Gore – Informaciono komunikacionih tehnologija, ICT klaster za inovacije, edukaciju i tehnološki razvoj u Crnoj Gori.

„ICT Cortex vidimo kao kredibilnog partnera u kreiranju naših politika, posebno u dijelu digitalne pismenosti“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da Vlada i Ministarstvo ekonomskog razvoja podržavaju razvoj zasnovan na inovacijama.

Ministarstvo je, kako je precizirao, intenzivno radilo na kreiranju programskog okvira, koji mora da stvori preduslove za nastavak implementacije pametne specijalizaije u Crnoj Gori.

„Otvorili smo konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini u iznosu od 160 hiljada EUR i konkrus za sufinansiranje rane faze razvoja start up-ova u iznosu od 200 hiljada EUR. Konkrus je u završnoj fazi evaluacije, imali smo 30-ak start up-ova i u narednim danima ćemo izaći sa konačnom listom“, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je Ministarstvo početkom godine realizovalo program podrške predakceleracije u iznosu od 150 hiljada EUR.

„Podrška razvoju inovacija biće u fokusu i naredne godine kada očekujemo potpunu operacionalizaciju Fonda za inovacije. U Nacrtu zakona o budžetu za narednu godinu planirana su sredstva od 2,1 miliona EUR za programsku podršku inovacijama, očekujemo realizaciju sredstava iz IPA fondova od 1,2 miliona EUR, što će reći da ćemo imati više od 3,5 miliona EUR direktno plasiranih u inovacije“, precizirao je Milatović.

On je dodao da je skoro četiri miliona EUR opredijeljeno kapitalnim budžetom za radove na Naučno-tehnološkom parku, što je više od sedam miliona EUR naredne godine samo za inovacije.

Izvršni direktor ICT Cortex-a, Tarik Zaimović, kazao je da inovativna zajednica treba da bude glavni motor razvoja ekonomije i da je to najveći resurs.

„Svaki euro uložen u razvoj, inovacije i mlade i sposobne ljude biće višestruko vraćen“, smatra Zaimović.

On je naveo da bi takvi projekti bili u punom kapacitetu potrebna je podrška Vlade.

„Stoga smo godinu strpljivo čekali na potpisivanje ovog ugovora i vjerujem da će naša saradnja da bude primjer kako svim privrednim granama i drugim sličnim udruženjima da zajdničkim ulaganjem možemo brzo da postignemo rezultate“, ocijenio je Zaimović.

Predsjednik Skupštine ICT Cortex, Nenad Novović, kazao je da se prvobitno 11 IT kompanija udružilo prije godinu zbog edukacije, pomoći u digitalizaciji crnogorske privrede i društva, internacionalizacije kroz povećanje izvoza, kao i filantropije kroz osnivanje Fondacije.

„Napravili smo održivo udruženje, koje se finansiralo od kontribucija osnivačkih i redovnih članica, a kredibilitet su prepoznali brojni partneri, pa danas brojimo 29 članica. Drago mi je da je taj kredibilitet prepoznat od kolega, Ministastva i Vlade“, rekao je Novović.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, kazala je da je taj sektor najlakši jer nema naslijeđenih problema ali i najizazovniji, jer je na samom začetku i potrebno je puno napora svi aktera u zajednici da bi se značajniji napredak osjetio.

„To su procesi koji zahtijevaju veliko vrijeme i rezultati ne mogu biti vidljivi u tako kratkom roku“, rekla je Lipovina-Božović.

Kada je u pitanju taj inovacioni eko sistem, Vlada je željela da sredstvima koje je izdvojila za Fond za inovacije od milion EUR snažno podrže inovativnu zajednicu.

„Ovu priču sa ICT Cortex vidimo kao nešto što će dati dodatnu snagu i podstrek da se sve ono što smo zamislili u narednom periodu desi mnogo brže i kvalitetnije“, kazala je Lipovina-Božović.

Prema njenim riječima, benefiti programa se odnose na jačanje administrativnih kapaciteta klasterske organizacije, programe edukacije koji će obuhvatiti jačanje digitalnih vještina, učešće u jačanju inovacione kulture i kreiranje partnerstava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...