fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini

Dokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – CUE Podgorica je, kako su kazali njegovi predstavnici, dobijanjem internacionalne ekološke oznake za turističke i ugostiteljske objekte Zeleni ključ /Green key/ dokazao odgovoran odnos prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici u kojoj posluje.

Iz hotela CUE Podgorica saopšteno je da je to prvi hotel nagrađen Zelenim ključem u glavnom gradu.

„Od samog otvaranja 2016. godine, hotel je u potpunosti posvećen smanjenju uticaja na životnu sredinu primjenom trajne strategije koja se temelji na njenoj zaštiti. U prilog tome ide i činjenica da je vlasnička kompanija Story Hospitality ostvarila globalno partnerstvo s Green Key-em, sa ciljem da se sertifikuju svi hoteli iz grupacije“, navodi se u saopštenju.

Generalna menadžerka CUE Podgorica, Jelena Ognjenović, kazala je da je briga o životnoj sredini u osnovnoj poslovnoj funkciji CUE Podgorica.

„Kontinuirano poboljšavamo svoje performanse u identifikovanju i smanjenju rasipnih praksi, čuvamo prirodne resurse i uključujemo aspekte održivosti u naše svakodnevne aktivnosti. To znači i angažman svih zainteresovanih strana: gostiju, posjetilaca, kolega i dobavljača, čime omogućujemo i njihov aktivni doprinos zaštiti životne sredine“, navela je Ognjenović.

Ona smatra da održivo okruženje koje CUE Podgorica teži da postigne, donijeće važne dugoročne koristi, između ostalog, ekološku, sociokulturnu, zdravstvenu, bezbjednosnu i kvalitativnu.

„Mnoge aktivnosti koje unaprijeđuju održivost rezultiraće i srednjoročnim ili dugoročnim uštedama, koje mogu biti reinvestirane – opet u ekološke svrhe“, rekla je Ognjenović.

Green Key auditor i nacionalni operater programa Zeleni ključ, Audrey Sabet, kazala je da je CUE Podgorica savršen primjer kako nove tehnologije doprinose boljoj zaštiti naše životne sredine.

„Saradnja, inovacije i odlučnost, osnovna su strategija CUE Podgorica kada je u pitanju održivost. Zeleni ključ Crne Gore ima veliku čast što ubraja ovaj hotel među svoje članove i raduje se uspješnom dugoročnom partnerstvu“, rekla je Sabet.

Saša Karajović iz nevladine organizacije (NVO) ECOM i nacionalni operater programa Zeleni ključ, kazao je da Zeleni ključ predstavlja standarde ekološke odgovornosti i održivog razvoja u okviru turističke industrije, te da ovu eko-oznaku trenutno ima preko 3,2 hiljade objekata u 65 država.

“Da bi se dobila ova ekološka oznaka potrebno je ispuniti preko 100 imperativnih i preporučujućih kriterijuma u 13 oblasti. Program na svjetskom nivou sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), a u Crnoj Gori nevladino udruženje ECOM, kao nacionalni operater. Za oznaku Zeleni ključ mogu se kvalifikovati hoteli, manje smještajne jedinice, kampovi i parkovi za odmor, kongresni centri, restorani i druge atrakcije”, naveo je Karajović.

Sekretarka OU turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Sanja Marković, čestitala je CUE Podgorica, kazavši da je hotel prošao zahtjevan proces sertifikacije i stekao prava za korišćenje vodeće internacionalne eko-oznake.

“Ispunjavanjem uslova i dobijanjem oznake Zeleni ključ pomaže se održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine kao i i smanjenju operativnih troškova objekta, pa očekujemo da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj ovakve oznake“, navela je Marković.

Poruka CUE Podgorica je da ukoliko neko želi da nešto unaprijedi u svom lokalnom okruženju, to će se projektovati na druge kompanije i pojedince.

Najčitanije

Čikago bez plej-ofa

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Čikaga poraženi su od Majamija 112:91 i ostali bez plej-ofa...