fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZa opremu projekta Solari pet ponuda

Za opremu projekta Solari pet ponuda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekata Solari 3000+ i 500+ stiglo je pet ponuda, a Elektroprivreda (EPCG) uskoro treba da donese odluku o najpovoljnijoj, saopšteno je Vijestima iz državne energetske kompanije.

Iz EPCG nijesu precizirali ko su ponuđači.

Tender vrijedan 19,9 miliona raspisan je u septembru prošle godine, a u četiri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

”U završnoj fazi je pregledanje pet pristiglih ponuda za nabavku opreme i za očekivati je da će u skorijem roku biti donijeta odluka o izboru najpovoljnije o čemu ćemo javnost blagovremeno informisati”, kazali su iz EPCG.

Projekat predviđa gradnju solarnih panela koje bi pod povoljnijim kreditima kupili i instalirali vlasnici objekata, nakon čega bi imali električnu energiju za sebe, a višak bi prodali EPCG.

Vlasnici bi otplaćivali opremu na rate u periodu pet do sedam godina, a ona bi, kako procjenjuju iz EPCG, bila niža od dotadašnjih troškova za struju.

Nakon otplate građani i firme postaju vlasnici opreme i dobijaju besplatnu struju, a višak može otkupiti EPCG.

Ovim projektom će se omogućiti da tri hiljade domaćinstava, koja stanuju u individualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Takođe, investicija će omogućiti da se i 500 preduzeća, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova, kandiduje za učešće u ovom projektu.

Projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

”Od 1. novembra prošle godine, kada je pokrenut projekat Solari 3000+ i 500+, do danas, za isti se prijavilo približno 14 hiljada domaćinstava i preko 800 preduzeća. Rok za prijavu, koji je prvobitno bio definisan do 31. janauara, produžen je do 28. februara ove godine, zbog velikog interesovanja građana”, rekli su iz EPCG.

Kako su naveli, imajući u vidu veliko interesovanje potrošača, u planu je pokretanje projekta Solari 5000+, vrijednosti 70 miliona EUR, ukupne instalisane snage 70 megavata (MW).

“Projektom će biti obuhvaćeno četiri hiljade objekata za individualno stanovanje, 500 stambenih zgrada i 500 preduzeća i javnih ustanova”, kazali su u energetskoj kompaniji.

Projekat Solari 3000+ i 500+, vrijedan je 30 miliona EUR, a korisniku projekta se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju.

Period otplate investicije za korisnika je do deset godina, u zavisnosti od iznosa rate i snage pripadajućeg ugrađenog sistema.

Projektom je predviđeno da se na krovove privatnih stambenih objekata mogu postaviti solarni paneli snage do deset kilovat (kW), a kod privrede i javnih institucija od deset do 30 kW.

Kompletan projekat će se realizovati u periodu do šest mjeseci od momenta potpisivanja ugovora o finansiranju.

EPCG je za potrebe sprovođenja ovog projekta formirala firmu Solar gradnja, koja treba da uposli 500 radnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...