fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada i PKCG partneri u procesu evropske integracije

Vlada i PKCG partneri u procesu evropske integracije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Privredna komora (PKCG) spremne su da, kako je saopšteno, dobru saradnju na polju evropske integracije dodatno osnaže u cilju što kvalitetnijeg ispunjenja obaveza, ali i pripreme za mogućnosti koje će buduće članstvo donijeti crnogorskoj privredi i društvu.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić i vršiteljka dužnosti predsjednice PKCG, Nina Drakić saglasile su se da je PKCG, čiji članovi su od početka vođenja pristupnih pregovora uključeni u rad radnih grupa za pregovore, dala značajan doprinos ispunjavanju evropskih obaveza, kako stručnim znanjima, tako i direktnim kontaktima i inputima koji dolaze iz privredne zajednice.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, razmijenjena mišljenja u vezi sa mogućnostima i modalitetima za unapređenje postojeće saradnje.

Kordić je kazala da, iako je vladavina prava u fokusu pristupnih pregovora, ekonomske teme, kroz primjenu revidirane metodologije dobijaju sve više na značaju i postaju krucijalni dio pregovaračkog procesa.

Ona je pozdravila učešće članova PKCG u radu radnih grupa za pregovore i istakla da mogu računati na podršku Kancelarije za evropske integracije za realizaciju projekata i aktivnosti od značaja za pristupanje EU.

Drakić je rekla da je PKCG spremna da kroz svoja radna tijela, na nacionalnom i regionalnom nivou, pomogne u kreiranju poslovnog ambijenta, u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima i na taj način doprinese crnogorskom putu u EU.

Ona je posebno naglasila spremnost PKCG da doprinese jačanju kapaciteta malih i srednjih preduzeća za korišćenje sredstava EU i pripremu i sprovođenje kvalitetnih projekata.

U tom kontekstu, sagovornice su ocijenile da postoji prostor za saradnju na polju korišćenja brojnih EU projekata i programa koji su Crnoj Gori dostupni već sad, kao i za pripremu privrede, a naročito malih i srednjih preduzeća za korišćenje strukturnih fondova i mogućnosti koje će Crnoj Gori biti dostupne nakon stupanja u članstvo.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa doprinosom koji Crna Gora može pružiti Konferenciji o budućnosti Evrope.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije