fbpx
29.9 C
Podgorica
August 8, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessVlada da raskine Ugovor o koncesiji za mHE Skrbuša

Vlada da raskine Ugovor o koncesiji za mHE Skrbuša

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladine organizacije WWF Adria, Akcija za socijalnu pravdu i Eko-tim pozvali su Vladu da hitno pokrene proceduru preispitivanja pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih saglasnosti koncesionaru Hydro Logistics za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Skrbuša u Opštini Kolašin.

Oni su Vladu pozvali i da pokrene proceduru oduzimanja koncesije po osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji, a bez prava naknade za koncesionara.

„Pozivamo Vladu da hitno pokrene proceduru preispitivanja pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih saglasnosti koncesionaru, a imajući u vidu ugrožavanje životne sredine, da pokrene postupak oduzimanja koncesije po osnovu zaključenog Ugovora o koncesiji i da obaveže koncesionara na povraćaj lokacije u prvobitno stanje”, navodi se u saopštenju.

Iz te tri NVO su kazali da je ugrožavanje životne sredine i vodotoka Skrbuša početnim radovima na izgradnji mHE, što je rezultiralo protestima lokalnog stanovništva, osnov za preispitivanje pravne valjanosti izdate vodne dozvole i ostalih izdatih saglasnosti koncesionaru, ali i pokretanja procedure za oduzimanje koncesije, s obzirom na to da koncesionar snosi rizik izbora lokacije.

Ugovorom o koncesiji, kako su podsjetili, je definisano da rizik izbora lokacije snosi koncesionar, a što se može tumačiti u konkretnom kroz proteste lokalnog stanovništva.

„Ovdje je bitno za ukazati da projekat izgradnje mHE Skrbuša podrazumijeva provlačenje cijevi kroz rijeku u dužini od 2,3 kilometra. Svi do sada realizovani projekti malih hidroelektrana pokazali su se kao štetni kako za prirodu tako i za ljude”, dodaje se u saopštenju.

U te tri NVO smatraju da je bitno napomenuti da su posljedice ugrožavanja životne sredine i narušavanja osnovnih uslova kvaliteta života mještana u proteklih nekoliko godina postale veoma vidljive na društvenoj sceni, te je sljedstveno tome i lokalno stanovništvo svjesnije tih posledica i narušavanja sopstvenih prava, zbog čega se protesti i organizuju.

„Takođe, Zakon o vodama definiše da se voda, kao prirodno javno dobro, može koristiti samo na način kojim se ne ugrožava njena supstanca i ne isključuje njena prirodna uloga, kao i ne ugrožava mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Izgradnja i eksploatacija malih hidroelektrana je u suprotnosti sa odredbama Zakona o vodama, a čemu može posvjedočiti ukupna crnogorska javnost”, navodi se u saopštenju.

Iz te tri NVO su kazali da projekat izgradnje mHE Skrbuša jeste zapravo korišćenje vodotoka u korist koncesionara, a na štetu lokalnog stanovništva, uz istovremeno narušavanje životne sredine.

„Takav način obavljanja koncesione djelatnosti označava bitnu povredu onoga što je u skladu sa pravno dozvoljenom namjerom ugovornih strana i poništava punovažnost ugovornog odnosa, a naročito imajući u vidu odredbu Ugovora o koncesiji, prema kojoj Vlada ima pravo raskida ugovora u slučaju da se istražnim radovima ili eksploatacijom u kontinuitetu ugrožava život i zdravlje ljudi i životna sredina”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

počinju Premijer liga, Bundesliga i Liga 1

Dečić pobijedio Budućnost

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Dečića pobijedili su večeras u Podgorici ekipu Budućnosti 2:0, u...