fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeUspon Vol strita posustao na kraju sedmice

Uspon Vol strita posustao na kraju sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u petak cijene dionica blago pale, nakon dva dana rasta, dok su na sedmičnom nivou Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke veće od 2,5 odsto.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjesedca posledica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalne ekonomije, negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke centralne banke, prenosi Seebiz.

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene dionica su porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, što se uglavnom zahvaljuje rastu berzovnih indeksa na Vol stritu dva dana zaredom.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,6 odsto, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,80 odsto, na 6.638 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 odsto, na 10.457 bodova, a pariški CAC 0,75 odsto, na 4.634 boda.

Evropske ulagače ohrabrio je rast cijena dionica na Val Stritu drugi dan zaredom, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, pri čemu su indeksi bili u minusu i više od dva odsto.

Premda je u poslednja dva dana S&P 500 indeks skočio skoro šest odsto i dalje je na gubitku od početka decembra za više od devet odsto i u minusu u odnosu na početak godine.

Na evropskim berzama se zbog toga trguje oprezno, jer su i u četvrtak berzovni indeksi znatno porasli da bi do kraja dana završili u minusu većem od jedan odsto.

Njemački DAX indeks već je neko vrijeme u području ”medvjeda”, više od 20 odsto ispod svog prethodnog najvišeg nivoa, a na putu je najvećeg mjesečnog gubitka od početka 2016. godine, ali i najvećeg godišnjeg gubitka od 2008.

I na azijskim berzama cijene dionica u petak su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,00 sati bio u plusu 0,8 odsto, smanjivši svoj gubitak u ovom mjesecu na tri odsto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je u petak 0,3 odsto, na 20.014 bodova.

 

Najčitanije