fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU julu suficit budžeta od 41,3 miliona EUR

U julu suficit budžeta od 41,3 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je za prvih sedam mjeseci ove godine smanjen na 118,9 miliona EUR ili 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u julu ostvaren suficit od 41,3 miliona EUR, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da je, shodno kretanju prihoda i rashoda, u periodu od januara do jula, deficit manji 86,4 miliona EUR ili 42,1 odsto od planiranog i iznosi 118,9 miliona EUR.

“To je 151,8 miliona EUR ili 56,1 odsto manji deficit u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je pozitivan rezultat u kretanju fiskalnih pokazatelja nakon juna, nastavljen i u julu, čemu svjedoči ostvareni suficit budžeta od 41,3 miliona EUR ili 0,9 odsto procijenjenog BDP-a.

foto: Ministarstvo finansija

“Suficit budžeta u junu i julu ukazuje na značajan oporavak ekonomske aktivnosti, posebno imajući u vidu da je u junu i julu 2019. godine, rekordne u ostvarenim prihodima od turizma, deficit budžeta iznosio 800 hiljada EUR i 5,3 miliona EUR”, precizira se u saopštenju.

Suficit u ova dva mjeseca zabilježen je i nakon velikog pada u prošloj godini, kada je deficit bio 47,2 miliona EUR u junu, odnosno 56,3 miliona EUR u julu.

“Glavni generatori ostvarenog rezultata su dobra naplata prihoda sa jedne strane, odnosno niže ostvarenje izdataka u odnosu na prvobitno planirano, sa druge strane”, ocijenjeno je iz Ministarstva.

Prihodi budžeta u prvih sedam mjeseci iznosili su 982 miliona EUR ili 21,2 odsto BDP-a, što je u odnosu na isti period prethodne godine više skoro 100 miliona EUR ili 11,3 odsto, dok su u odnosu na plan na nivou od 99,6 odsto.

“Ukoliko bi iz plana, odnosno izvršenja bili isključeni prihodi koji se ostvaruju od donacija, a koji prevashodno zavise od dinamike povlačenja sredstava od donatora, ukupni prihodi budžeta bili bi ostvareni iznad plana za 7,6 miliona EUR, što pokazuje efekat rasta ekonomske aktivnosti na naplatu prihoda budžeta”, navodi se u saopštenju.

Zabilježenom rastu prihoda u najvećoj mjeri je doprinio rast naplate prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, koji su veći u odnosu na isti period prethodne godine za 42,8 miliona EUR ili 14,2 odsto.

“U odnosu na plan, prihodi po ovom osnovu su veći 14,7 miliona EUR ili 4,5 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomske aktivnosti, ali i veću poresku disciplinu, kao i ostvarene pozitivne efekte od implementacije elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa”, rekli su iz Ministarstva.

Prihodi od akciza takođe bilježe rast u odnosu na uporedni period prošle godine, kao i u odnosu na plan i to 8,6 miliona EUR ili 7,5 odsto, odnosno 6,3 miliona EUR ili 5,4 odsto. Navedeni rast u dosadašnjem periodu kompenzuje planirani efekat predloženih zakonskih rješenja, koja se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Rast za sedam mjeseci tekuće godine u odnosu na prošlu godinu bilježe i porezi i doprinosi na zarade u iznosu od 16,1 milion EUR ili 4,9 odsto.

“Značajan rast u odnosu na uporedni period prošle godine zabilježili su i ostali prihodi i to u iznosu od 27 miliona EUR ili skoro tri puta, usljed uplata dobiti ostvarene u prošloj godini od privrednih društava u većinskom vlasništvu države, čemu se dodatno doprinijelo stabilizaciji budžetskih prilika u tekućoj godini”, navodi se u saopštenju.

Prihodi budžeta u julu su, kako se dodaje, iznosili 194 miliona EUR, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine više 59,7 miliona EUR ili 44,5 odsto. Ostvarena naplata u julu je i iznad jula 2019. godine za 19,8 miliona EUR ili 11,4 odsto.

foto: Ministarstvo finansija

“Izdaci budžeta u periodu od januara do jula iznosili su 1,1 milijardu EUR ili 23,7 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 90 miliona EUR ili 7,6 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, izdaci budžeta manji su 51,9 miliona EUR ili 4,5 odsto”, rekli su iz Ministarstva.

Manje ostvarenje u odnosu na planirane zabilježen je kod gotovo svih kategorija rashoda.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 477,4 miliona EUR i manji su 45,6 miliona EUR ili 8,7 odsto u odnosu na planirane. U odnosu na uporedni period prošle godine tekući izdaci su manji 13,7 miliona EUR ili 2,8 odsto.

“Kapitalni izdaci, realizovani su u iznosu od 75,7 miliona EUR, što je 39,5 miliona EUR ili 34,3 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na izvršenje u istom periodu prošle godine manji 33,4 miliona EUR ili 30,6 odsto. Ostvarenje kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri opredjeljuje realizacija koja zavisi od dinamike izvođenja radova, a očekuje se da bude značajno poboljšana u predstojećem periodu, posebno uključujući i to da glavna dionica auto-puta treba da bude završena do 30. novembra ove godine”, navodi se u saopštenju.

U odnosu na prethodnu godinu, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 24,7 miliona EUR ili 8,5 odsto usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom prošle godine u odnosu na period privremenog finansiranja tokom ove godine.

“Veće ostvarenje izdataka zabilježeno je i kod rezervi – usljed izdvajanja sredstava za osnivački kapital nove nacionalne avio kompanije To Montenegro, kao i mjesečnih izdvajanja po osnovu subvencionisanja zarada zaposlenih u ugroženim djelatnostima definisanim paketima mjera podrške građanima i privredi. Takođe, kod otplate obaveza iz prethodnog perioda – rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlinesa prema Aerodromima Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije