fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvoriti uslove za povezivanje radnog staža bivšim zaposlenima

Stvoriti uslove za povezivanje radnog staža bivšim zaposlenima

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Usvajanjem odluke o kreditnom zaduženju Prijestonice stvorili bi se uslovi za povezivanje radnog staža svima onima koji su ostvarili ili uskoro ostvaruju pravo na penziju u sistemu lokalne samouprave, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sa saradnicima, sekretarom za finansije i ekonomski razvoj Markom Borozanom i sekretarom za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Savom Borozanom, održao je sastanak sa bivšim zaposlenima u sistemu lokalne samouprave koji su stekli pravo za odlazak u penziju, ali zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa nijesu uspjeli to pravo i da ostvare.

Takođe, sastanku su prisustvovali i zaposleni koji pravo na odlazak u penziju stiču u narednom periodu.

Dugovanja Prijestonice Cetinje po osnovu poreza i doprinosa u iznosu većem od 12 miliona EUR nova gradska vlast je naslijedila iz prethodnog perioda. Po istom osnovu zatezna kamata na godišnjem nivou iznosi 12 odsto, što značajno opterećuje javne finansije i otežava normalno funkcionisanje lokalne samouprave na dnevnom nivou.

Đurašković i saradnici su upoznali prisutne sa nacrtom Odluke o kreditnom zaduženju, koju je na odloženoj 6. sjednici lokalnog parlamenta Prijestonica uputila na usvajanje. Usvajanjem te odluke stvorili bi se uslovi za rješavanje ovog problema na način što bi se omogućilo povezivanje radnog staža svima onima koji su ostvarili ili uskoro ostvaruju pravo na penziju.

„Novo kreditno zaduženje ne bi povećalo nivo duga Prijestonice, već bi se dug izmijenio u svojoj strukturi, tako što bi se za iznos uvećanja kreditnih obaveza smanjile obaveze po osnovu dugovanja za poreze i doprinose“, navodi se u saopštenju.

Koliko je racionalno ući u novo kreditno zaduženje za ovu namjenu najbolje govori činjenica da nam se na trenutni poreski dug na godišnjem nivou obračunava zatezna kamata od 12 odsto, a po osnovu novog kreditnog zaduženja kamatna stopa na godišnjem nivou bi iznosila maksimalno 3,3 odsto.

„Imajući u vidu samo ovaj podatak za Prijestonicu Cetinje bi bilo najpovoljnije da cjelokupan poreski dug izmiri putem kredita i na taj način poreski dug pretvori u povoljnije kreditno zaduženje“, smatraju u Prijestonici Cetinje.

Takođe, na ovaj način bi se stvorili uslovi za redovno izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa u narednom periodu.

Bivši zaposleni koji imaju problem sa ostvarivanjem prava na odlazak u penziju i zaposleni u sistemu lokalne samouprave koji uskoro ostvaruju to pravo, upoznali su gradonačelnika i njegove saradnike sa svojim problemima i istakli očekivanje da će nova gradska uprava ovaj problem riješiti na za njih povoljan način.

Đurašković je naveo da očekuje da će ova odluka, koja je od životnog značaja za sve one zaposlene koji ne mogu da ostvare pravo na penziju, biti usvojena na prvom narednom zasijedanju Skupštine Prijestonice i da će je podržati svi odbornici bez obzira na političku pripadnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije