fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpajić: Stvoreni uslovi za bolji život u Crnoj Gori

Spajić: Stvoreni uslovi za bolji život u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani Crne Gore, nakon dugogodišnjeg perioda, mogu da kroz dostojanstvenija primanja konačno osjete da je socijalna pravda moguća i dostižna, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

On je kazao da su kroz brojne mjere, od kojih je najznačajniji program Evropa sad, povećanje minimalne zarade sa 222 na 450 EUR, prosječne zarade sa 530 na 670 do 700 EUR i rast plata svima u državi zbog značajnog smanjenja poreskog opterećenja na rad, stvoreni uslovi da se u Crnoj Gori živi dostojanstvenije.

“Ukorijenjenu trodecenijsku socijalnu nepravdu značajno smo umanjili za samo godinu rada. Najponosniji sam na Evropu sad i povećana primanja građana kroz reformu smanjenja poreskog opterećenja na zarade, a nizom mjera smo dokazali da su čuda moguća i u najtežim okolnostima. Stvoreni su uslovi za bolji život u Crnoj Gori”, poručio je Spajić.

On je kazao da su Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Vlada za samo oko godinu rada omogućili uslove za poboljšanje životnog standarda građana, posebno onih sa najnižim primanjima.

„Vidljivim rezultatima danas obilježavamo Svjetski dan socijalne pravde koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) ustanovila 2007. godine da bi ujedinila napore država u suzbijanju siromaštva i stvaranju svijeta u kojem bi svi imali jednake šanse“, neveo je Spajić.

Iz Ministarstva su saopštili da su u kratkom mandatu 42. Vlade obezbijeđena tri paketa za podršku privredi za očuvanje radnih mjesta i građanima, među kojima su pomoć za nezaposlene, penzionere i najugroženije kategorije stanovništva, subvencije za električnu energiju.

Uz reformu za povećanje plata od januara, među kojima je istorijsko za zdravstvo i medicinski kadar, Crna Gora je prošle godine uvela besplatne udžbenike za sve osnovce i vratila dodatke za djecu do šest godina, a od oktobra ove godine za svu djecu do punoljetstva. Povećani su i iznosi za djecu u porodicama u stanju socijalne potrebe.

„Ispravljena je i nepravda prema radnicima rudarsko – metalske industrije koji su ostali bez posla u periodu tranzicije. Njih oko 1,3 hiljade dobiće otpremnine u iznosima do 12 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da je omogućeno da dođe do povećanja minimalne penzije na 200 EUR od ove godine, uz redovno usklađivanje tih primanja, a vraćene su i naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece i povećene staračke naknade.

Pored stabilnosti u isplati svih prava iz socijalne i dječje zaštite, uveden je i socijalni vaučer za najugroženije za kupovinu prehrambenih proizvoda. Prilikom usklađivanja socijalnih davanja od jula ove godine, očekuje se da se efekti programa Evropa sad znatno odraze na ta primanja zbog značajnog rasta prosječne zarade.

„Ukupna izdvajanja za program socijalne zaštite u ovoj godini su povećana 30,6 miliona EUR na ukupno 160,2 miliona EUR. Nastavkom reformi, nakon stabilizovanih javnih finansija, oporavka ekonomije i rasta plata, obezbijediće se veća socijalna davanja i značajno bolji ambijent za život najugroženijih kategorija društva“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je predviđena ubrzana penziona reforma, u saradnji sa Svjetskom bankom, koja je posebno važna za ispravljanje dugogodišnje nepravde prema penzionerima.

„Sve urađeno u godini početka socijalne pravde dio je zacrtanih reformi koje Crnu Goru treba da dovedu do položaja razvijene države i prosperitetnijeg društva“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...