fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocioekonomske mjere zakonite

Socioekonomske mjere zakonite

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socioekonomske mjere, koje je Vlada utvrdila prvim i trećim paketom pomoći i čiji je cilj saniranje negativnih posljedica pandemije koronavirusa, u skladu su sa Zakonom o kontroli državne pomoći, ocijenili su iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

Oni su kazali da su mjere zakonite ukoliko su u skladu sa Privremenim okvirom za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u pandemiji, kojim je propisano da maksimalna pomoć po korisniku može biti do 800 hiljada EUR, pišu Vijesti.

„Dugoročne mjere iz trećeg paketa socioekonomskih mjera ne dodjeljuju se u skladu sa priremenim okvirom, već će se naknadno ocjenjivati, prilikom svake konkretne dodjele, primjenom posebnih pravila za dodjelu državne pomoći. Mjere iz prvog i trećeg paketa koje se odnose na državnu pomoć, u smislu člana 2 zakona, nijesu predmet kontrole usklađenosti AZK“, navodi se u rješenju Agencije koja je prošle godine dala pozitivno mišljenje na drugi paket mjera.

AZK je naložila davaocima državne pomoći da prilikom dodjele podrške primjene kumulaciju i poštuju maksimalni ukupni iznos pomoći do 800 hiljada EUR po korisniku.

„Pomoć se može dodijeliti u obliku direktnih bespovratsnih sredstava, poreskih olakšica i povoljnijih uslova plaćanja ili u drugim oblicima, kao što su povratni predzajmovi, jemstva, zajmovi i vlasnički kapital, pod uslovom da ukupna nominalna vrijednost takvih mjera ne prelazi gornju granicu od 800 hiljada EUR“, navodi se u rješenju AZK.

Najčitanije