fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSocijalni partneri rade na platformi za oporavak ekonomije

Socijalni partneri rade na platformi za oporavak ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni partneri, odnosno Unija poslodavaca (UPCG), Savez sindikata (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USSCG) zajednički rade na platformi koja će sadržati preporuke za oporavak crnogorske ekonomije od pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Socijalnog savjeta.

“Krizne situacije, poput pandemije koronavirusa, s kojom se Crna Gora bori već godinu, zahtijevaju partnerski pristup, proaktivnost, odgovornost i otvoreni dijalog svih relevantnih društvenih činioca”, saopšteno je nakon sjednice Socijalnog savjeta.

Savjet se, na redovnoj sjednici u organizaciji Socijalnog savjeta i Međunarodne organizacije rada (MOR) uz podršku Britanske ambasade i Fonda za dobru upravu, bavio pitanjem stanja u privredi, koje se svakodnevno usložnjava i stavlja u fokus dalji opstanak značajnog broja preduzeća i radnih mjesta.

Potpredsjednik Savjeta i ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je na sjednici da je Vlada usvojila plan rada i utvrdila Predlog zakona o budžetu za ovu godinu.

On je kazao da Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, koja je ekstremno izazovna za ekonomiju, predviđa povećanje minimalne zarade, ali ne i smanjenje penzija i zarada u javnom sektoru.

Milatović je pozvao socijalne partnere i širu javnost na poštovanje svih zdravstvenih mjera, jer su, kako je kazao, suzbijanje pandemije i proces imunizacije vrlo bitni faktori za uspjeh predstojeće turističke sezone.

Savjet je u okviru teme Dostojanstveni rad za sve: Dostojanstvo, jednakost i antidiskriminacija LGBTIQ osoba u sferi zapošljavanja i radnih odnosa, dao svoj doprinos realizaciji Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori od 2019. do 2023. godine.

Ekspertkinja MOR-a za osnovna načela i prava na radu, Constance Thomas, je baveći se detaljnom analizom međunarodnih standarda u toj oblasti, konstatovala da je crnogorski zakonski okvir usklađen sa većinom međunarodnih standarda i principa, naročito sa pravnom tekovinom EU.

“Crna Gora sada treba da stavi naglasak na primjenu u praksi i rješavanje pristrasnosti i predrasuda”, kazala je Thomas.

Prema riječima Anjet Lanting UN savjetnice za ljudska prava, istraživanja CEDEM-a pokazuju da procenat diskriminacije u oblasti zapošljavanja za sve grupe, najniži po osnovu seksualne orijentacije i iznosi 34,9 odsto.

UN su 2017. godine donijele Standarde ponašanja za preduzeća u borbi protiv diskriminacije LGBT osoba, koja se baziraju na poštovanju ljudskih prava, eliminaciju diskriminacije LGBTI zaposlenih i pružanju podrške na radnom mjestu, ne diskriminisanju LGBTI potrošača, dobavljača i distributera i zalaganju za ljudska prava u zajednicama gdje LGBTI osobe posluju.

Najčitanije