fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRatković: I ove godine ćemo imati stihijski turizam

Ratković: I ove godine ćemo imati stihijski turizam

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kao i prošle dvije i ova ljetnja turistička sezona biće stihijska, bez organizovanog tržišta, sa velikim gužvama i većinom gostiju iz regiona, pa poslovanje neće biti održivo, ocijenio je dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković.

On je dodao da već uveliko zaostajemo sa zemljama Mediterana što se tiče ponude i prodaje aranžmana.

„Što se tiče pripreme sezone, mi nijesmo spremili organizovani turizam koji se ugovora otprilike sada za iduću godinu, kada treba da sa turoperatorima dogovaramo kontingente. Već sada treba da vidimo šta treba popraviti za iduću godinu i napraviti predugovore, a već u septembru i oktobru definisati cijene kako bi turoperatori mogli da na svojim kanalima postave kompletnu ponudu destinacija koje zastupaju“, rekao je Ratković Pobjedi.

On je kazao da je bez organizovanog tržišta nemoguće imati rani početak i dugu sezonu.

„Nama je značajan broj objekata i dalje zatvoren, mnogi se otvaraju tek početkom juna, neki sredinom, a za organizovano tržište pripreme su potpuno izostale. Javno mnjenje je bilo opterećeno političkim događajima koji su dizali tenzije i otežavali i ovaj vid posla, pa sa tog aspekta nemamo dobru pripremu. Nemamo onu tražnju koja nas dovodi u pozitivan finansijski rezultat“, naveo je Ratković.

On je podsjetio da je 2021. godine u turizmu gubitak bio 50 miliona EUR, da za prošlu još nema zbirnih podataka, ali da smatra da će situacija biti slična, odnosno da ćemo imati stihijski turizam, odnosno direktni buking.

„Turisti će neorganizovano masovno dolaziti, ako ne bude nekih vanrednih događaja i biće kao dvije prethodne godine. Imaćemo velike gužve u drugoj polovini jula i u avgustu, kada će zbog početka školske godine turisti iz regiona odlaziti“, saopštio je Ratković i upozorio da već postoje saobraćajne gužve, kao i da će se ti problemi u sezoni uduplati.

„Kad tome dodamo i gužve na trajektnoj liniji Kamenari – Lepetane, možemo zamisliti složenost situacije u kojoj ćemo se vjerovatno naći u sezoni“, rekao je Ratković.

On je naglasio da Crna Gora već sada mnogo zaostaje za zemljama Mediterana, a nekada je bila konkurent i partner Hrvatskoj.

„Mi smo pretežno avio destinacija i tu mnogo zaostajemo. Bili smo 90-ih jako blizu Hrvatske, čak u nečemu i napredniji zahvaljujući investicijama kakav je bio Sveti Stefan i Slovenska plaža, ali sada je Hrvatska bolje penetrirana. Ali što je bilo, bilo“, kazao je Ratković.

On smatra da sve to pokazuje da je Crna Gora mogla da ima dobar i održiv turizam na nivou zemalja Meditarana, ali se opredijelila za privatni smještaj i da se grade stanovi za tržište da se razvija sekundarno stanovanje.

„To je dobro za preduzetnike, međutim nije za turističku industriju. Mi imamo osam do deset odsto hotelskog smještaja, a 90 odsto domaćinstva i sekundarno stanovanje, a Španija 68 odsto hotelskog, Grčka 82 odsto, Hrvatska 35, Italija 40, a prosjek Mediterana je oko 50 odsto“, objasnio je Ratković i dodao da imamo strukturu ponude.

On očekuje 40 dana špic sezone, što znači da ne možemo biti rentabilni zbog platežne moći pretežno gostiju iz regiona.

„Imaćemo mi i evropskih turista, ali nedovoljno“, naveo je Ratković, koji očekuje da neka nova vlast napravi strategiju koja će reformisati ovu granu u pogledu ponude i tražnje.

On je saopštio da se sada radi prostorni plan do 2040. i strategija turizma bi trebalo da bude na takav rok da ljudi znaju šta će da rade i za šta treba da obezbijede prostor.

Ratković je kazao i da treba da bude manje politike, a više rada i da moramo da uvažimo upozorenja i EU i Svjetske banke, koji saglasno tvrde da je najveći ekonomski rizik Crne Gore njena politička nestabilnost i nezvjesnost.

„Meni je žao što je to tako i što oni tako govore, međutim mi volimo da se zavaramo i poslije plaćamo mnogo veću cijenu nego da smo na vrijeme počeli da guramo društvene i ekonomske tokove ka normali, da imamo povjerenje u našu zemlju, da ne tražimo podjelu suvereniteta sa nekom drugom državom. Ne smijemo da stavljamo prioritete neke druge državne politike nad našim politikama, nego da upravljamo Crnom Gorom kao svojom kućom, a ne da je dijelimo sa nekim ko je izvan Crne Gore“, poručio je Ratković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije