fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavnici NTO i Monstata na konferenciji o održivom razvoju turizma u Rimu

Predstavnici NTO i Monstata na konferenciji o održivom razvoju turizma u Rimu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) učestvovali su prošle sedmice na konferenciji BEST MED NST & DestiMED PLUS – za bolje upravljanje u turizmu, koja je održana u Rimu u okviru projekta BEST MED.

„Fokus konferencije bio je na jednom od glavnih cijeva BEST MED projekta – izgradnji mreže turističkih observatorija MED regiona. Tokom tri sesije učesnici konferencije su razmijenili iskustva na polju razvoja održivog turizma, digatilazacije i upravljanju podacima u turizmu“, navodi se u saopštenju NTO.

Konferencija je bila prilika da se sagleda dosadašnji rad na polju izgradnje mreže turističkih observatorija MED regiona i mapiraju glavni izazovi daljeg djelovanja.

Organizatori konferencije su partneri na projektu BEST MED i DestiMED PLUS, region Lacio, Intermediteranska komisija i Komisija Islanda Konferencije perifernih pomorskih regija (CPMR). Konferencija je okupila predstavnike važnih instutucija, resornih ministarstava, turističkih observatorija i međunarodnih organizacija u oblasti održivog turizma.

Na temu Digitalna tranzicija u turizmu kao okvir za unapređenje održivog turizma govorili su predstavnici Centra za napredne studije u turizmu, regiona Lacio i Intermediteranske komisije Konferencije prerifernih pomorskih regija, dok su o Međunarodnoj i evropskoj politici za održivi turizam prezentacije imali predstavnici Generalnog direktorata za životnu sredinu, kao i Generalnog direktorata za pomorstvo i ribarstvo Evropske komisije, radne grupe Evropskog parlamenta za turizam, Istraživačkog centra Evropske komisije, Svjetske turističke organizacije i NECSTouR-a.

Tokom sesije Operacionalizacija i perspektiva mediteranske mreže turističkih observatorija, pored turističkih observatorija Kalabrije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Portugalije i Španije, predstavnici Monstata predstavili su trenutno stanje u oblasti zvanične statistike turizma, kao i buduće planove na unapređenju.

Iz NTO su kazali da je to bila prilika i da se sa ključnim djelatnicima iz javnog i privatnog sektora, kao i sa predstavnicima svjetskih i evropskih institucija razmijene iskustva i primjeri dobre prakse kada je u pitanju proizvodnja, identifikacija, analitika i korišćenje indikatora održivog turizma.

„Tokom ovog izlaganja istaknut je značaj izgradnje mediteranske mreže turističkih observatorija kako bi upravljanje podacima postalo homogenije, što bi doprinijelo umrežavanju mediteranskih država u cilju održivog razvoja turizma na Mediteranu, što u globalnim izazovima postaje jedan od važnijih faktora konkurentnosti destinacije“, navodi se u saopštenju.

Neki od benefita te mreže su bolja koordinacija i razmjena strategija upravljanja destinacijom, izgradnja jake zajednice zainteresovanih strana u turizmu na mediteranskom nivou, te olakšano dijeljenje informacija i alata u prikupljanju podataka.

NTO je već dvije godine partner na projektu BEST MED, čiji je cilj unapređenje održivog razvoja turizma kroz umrežavanje mediteranskih država. Projekat sprovodi sedam mediteranskih zemalja, a pored Crne Gore, partneri na projektu su Španija, Portugal, Francuska, Grčka, Hrvatska i Slovenija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...