fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPredstavljena IPARD podrška privrednicima u Prijestonici

Predstavljena IPARD podrška privrednicima u Prijestonici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su danas u Prijestonici Cetinje privrednicima prava na dobijanje podrške koju mogu ostvariti u okviru novog IPARD II javnog poziva za podršku prerađivačkom sektoru.

Privrednicima je, kako se precizira, predstavljena podrška koju korisnici mogu ostvariti ukoliko najkasnije do konačne isplate sredstava podrške imaju objekat registrovan u Centralnom registru odobrenih odnosno registrovanih objekata shodno važećem Zakonu o bezbjednosti hrane sa instaliranim kapacitetom proizvodnje i to u sektoru prerade mlijeka, mesa, maslina, ribe i akvakulture i u sektoru proizvodnje vina i voća, povrća i ratarskih kultura.

“Prihvatljivi troškovi iz ovih sektora odnose se na pripremu projekta i tehničke dokumentacije, publicitet, informacione i komunikacione aktivnosti, opremu, mašine i uređaje, fotonaponske sisteme i specijalizovana vozila”, navodi se u saopštenju.

Prihvatljivi troškovi kroz mjeru 3 kreću se od 40 hiljada EUR do 1,5 miliona EUR i za iste može se aplicirati u vremenu trajnja ovog javnog poziva do 6. marta.

Privrednici su tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako da uspješno pripreme prijave za ovaj poziv, kao i dodatna pojašnjena o mogućnosti avansnog plaćanja u iznosu do 50 odsto odobrene podrške, kao i mogućnost faznog plaćanja.

Mjera 3 IPARD II Programa koja se realizuje kroz peti javni poziv namjenjena je potencijalnim korisnicima koji su upisani su u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative.

“Potencijalni aplikanti su pored investicija koje se podržavaju ovim javnim pozivom iskazali interesovanje i za investicije u rekonstrukciju i izgradnju objekata, gdje su ih predstavnici Ministarstva uputili na IPARD III program za period 2021 – 2027. godine, kojim je poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju 63 miliona EUR bespovratnih evropskih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Tim programom uvedene su i nove mjere podrške, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifični kriterijumi, a sve u cilju veće iskorišćenosti dostupnih sredstava.

“Dodatno, privrednicima je objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave ovog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.gov.me/ipard”, rekli su iz Ministarstva.

Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Direkcija za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.
U nastavku info kampanje sjutra će se organizovati radionica u skupštinskoj sali opštine Bar, sa početkom u 11 sati.

“Pozivamo sve zainteresovane privrednike iz opštine Bar i iz susjednih opština da prisustvuju istoj”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra Skupština Košarkaškog saveza

Podgorica, (MINA) - Skupština Košarkaškog saveza Crne Gore biće održana sjutra u podgoričkom hotelu...