fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrave strategiju za pilot projekat digitalne valute

Prave strategiju za pilot projekat digitalne valute

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) potpisala je sporazum sa kompanijom Ripple o izradi strategije za pilot projekat digitalne valute.

CBCG je saradnju sa kompanijom Ripple, provajderom kripto i blokčejn rješenja, dogovorila u cilju razvoja strategije i realizacije pilot programa za pokretanje prve digitalne valute u zemlji – digitalne valute centralne banke (CBDC) ili nacionalnog stablecoina, odnosno stabilne valute.

„Uvođenje digitalne valute je, u skladu sa osnovnim ciljevima CBCG, još jedan korak naprijed ka digitalizaciji finansijskih usluga i širenju prostora za dostupnost finansijskih usluga građanima Crne Gore“, navodi se u saopštenju vrhovne monetarne institucije.

CBDC je digitalizovana verzija valute koju izdaju centralne banke. Danas, preko stotinu zemalja širom svijeta testira i razvija digitalnu valutu centralne banke za širok spektar potreba, uključujući jačanje finansijske inkluzije, modernizaciju monetarne politike, poboljšanje bezbjednosti plaćanja i povećanje efikasnosti prekograničnih plaćanja.

Istovremeno, Evropska centralna banka (ECB) radi na razvoju koncepta digitalnog eura, kao budućeg sredstva sigurnog, bezbjednog i praktičnog elektronskog plaćanja u eurozoni.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, kazao je da je vrhovna monetarna institucija posvećeno vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema.

On je naveo da sa zadovoljstvom počinju saradnju sa Ripple-om na pilot projektu za izradu digitalne valute ili stablecoina.

„Kroz projekat, CBCG će sa Vladom i crnogorskom akademskom zajednicom raditi na kreiranju praktične digitalne valute ili bezbjednog valutnog rješenja, kako bi testirala glavne funkcionalnosti i potencijale blokčejn tehnologije, kao i na analizi prednosti i rizika koje bi CBDC, ili nacionalni stablecoini, mogli predstavljati u pogledu dostupnosti elektronskih sredstava plaćanja, sigurnosti, efikasnosti, usklađenosti sa propisima i što je najvažnije zaštite prava i privatnosti krajnjih korisnika”, rekao je Žugić.

Projekat će proći kroz nekoliko faza, uključujući identifikaciju praktične primjene digitalne valute ili nacionalnog stablecoina i dizajn za simulaciju njenog stavljanja u promet i upotrebe pod kontrolisanim uslovima.

Potpredsjednik Ripple-a za odnose sa centralnim bankama, Džejms Valis, saopštio je da CBCG donosi viši nivo digitalne transformacije u svoju finansijsku infrastrukturu, suočavajući se sa jednim od najvećih izazova u svijetu finansija, uključujući finansijsku inkluziju.

„Ripple ima iskustva u uspješnom povezivanju različitih sistema plaćanja i zagovaranja korisnosti blokčejna za izdavanje digitalnih valuta centralne banke i rješavanje globalnih plaćanja za stotine finansijskih institucija širom svijeta. Zadovoljstvo nam je što nas je CBCG odabrala da pomognemo u pokretanju njene prve digitalne valute i daljem ispunjavanju osnovnih finansijskih ciljeva zemlje”, kazao je Valis.

Ripple je kompanija za kripto rješenja koja transformiše način na koji se svijet mijenja i kako upravlja i tokenizuje vrijednost.

Ripple-ova poslovna rješenja su brža, transparentnija i finansijski isplativija – rješavaju neefikasnosti koje su dugo definisale status quo.

Zajedno sa partnerima i širom zajednicom programera, Ripple identifikuje slučajeve u kojima će kripto tehnologija inspirisati nove poslovne modele i stvoriti prilike za veći broj ljudi.

Svakim svojim rješenjem, Ripple doprinosi održivijoj globalnoj ekonomiji i planeti, povećavajući pristup inkluzivnim i skalabilnim finansijskim sistemima, uz isticanje neutralnosti ugljenika u blokčejn tehnologiji i zelene digitalne imovine, XRP.

Na taj način ispunjava se misija izgradnje kripto rješenja za svijet bez ekonomskih granica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije