fbpx
10 C
Podgorica
November 29, 2022.
NaslovnicaBusiness Top StoryPotvrdili ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Potvrdili ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija Moody’s potvrdila je u novom izvještaju ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda pozitivan.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je ocjena kreditnog rejtinga rezultat visokog bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku, optimističnih izgleda za pristupanje Evropskoj uniji (EU), kao i snažnog investicionog trenda sa naglaskom na strana direktna ulaganja.

„U novom izvještaju kreditne agencije Moody’s pozdravljeni su značajni investicioni projekti koji se realizuju u sektorima saobraćaja, turizma i energetike“, navodi se u saopštenju.

Dodatno, kreditni rejting B1, uz pozitivne izglede, opravdava i snažan srednjoročni potencijal rasta, koji je podržan implementacijom adekvatnih strukturnih reformi, kao i realizacijom Vladinih efektivnih mjera koje doprinose jačanju fiskalne pozicije Crne Gore.

„Pored toga, prepoznate su konkretne aktivnosti Vlade kojima su umanjeni srednjoročni rizici refinansiranja u Crnoj Gori“, dodali su iz Ministarstva.

Glavni pokretači rasta evidentni su u, kako su kazali, sektoru građevinarstva, saobraćaja, turizma i energetike. Rast je podstaknut i javnim investicijama, prije svega, izgradnjom prioritetne dionice auto puta Bar-Boljare.

„Sa druge strane, značajan doprinos rastu dala je i potrošnja domaćinstava podstaknuta rekordnom turističkom sezonom i pozitivnim kretanjima na tržištu rada, gdje je u drugom kvartalu stopa nezaposlenosti bila na istorijski niskom nivou od 14,3 odsto“, precizirali su iz Ministarstva.

U izvještaju se navodi da će ova godina biti još jedna rekordna u sektoru turizma, u skladu sa rastom dolazaka za period od januara do avgusta od 17,2 odsto i noćenja od 9,2 odsto turista, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Pohvaljene su pravne i administrativne reforme koje se realizuju, pogotovo u kontekstu ulaska u EU, što predstavlja dalji podsticaj za unapređenje vladavine prava uz kontinuirano jačanje kapaciteta institucija u narednim godinama“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije