fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPopović podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora NPCG

Popović podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora NPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS)- Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG), Nebojša Popović, podnio je ostavku na tu poziciju.

“Kao neko ko smatra da je jedini ispravan put za ozdravljenje NPCG transformacija ili osnivanje novog preduzeća kako bi se isto postavilo na zdrave osnove, a s obzirom na to da za to trenutno nema razumijevanja, niti političke volje ili spremnosti kod resornog ministarstva da se razgovara, smatram poštenim da se povučem, jer svaki drugi pristup smatram pogrešnim, sa dugoročno negativnim posljedicama po NPCG”, naveo je Popović u saopštenju.

On je rekao da je duboko uvjeren da će, prije ili kasnije, NPCG doživjeti prijeko potrebnu temeljnu reformu, za koju snažno vjeruje da je jedino ispravno rješenje, što na prvom mjestu podrazumijeva obuzdavanje partitokratije koja je ključni faktor koji otežava uspješno upravljanje.

“Želim posebno da istaknem da su za prvih šest mjeseci ove godine svih pet nacionalnih parkova kojima gazduje NPCG zabilježili značajno veće prihode u odnosu na isti prošlogodišnji period”, poručio je Popović.

Tako je nacionalni park Biogradska gora zabilježio 62 odsto prihoda više u odnosu na uporedni period, Lovćen 89 odsto, Prokletije 108 odsto, Durmitor 70 odsto, dok je Skadarsko jezero zabilježio čak 283 odsto prihoda više.

“Dakle, ukupni prihodi svih pet parkova su doslovce duplirani, odnodno ostvareno je povećanje od 107 odsto. Nemam nikakvu dilemu da prezentirani podaci govore više nego dovoljno o tome koliko se “kvalitetno” prije svega gazdovalo prošle godine u nacionalnim parkovima, te da je potrebno samo malo manje rasipništva i malo više discipline da se stanje koliko toliko upristoji”, poručio je Popović.

Ipak, kako je naveo, to nikako ne znači da mogu da budu zadovoljni.

“Smatram da je jedino dugoročno rješenje za NPCG da se preduzeće temeljno restruktuira i transformiše. Kako je za takav poduhvat potrebna politička volja i podrška države, koja u ovom trenutku izostaje zbog različitih partijskih interesa koji državne firme posmatraju isključivo kao svoj plijen, smatram da je moja odluka da se povučem bila veoma laka”, naveo je Popović.

Popović je kazao da se nada da će i ovaj njegov čin možda doprinijeti da država obrati više pažnje na NPCG, te da problem počne da sagledava i rješava strateški i sistemski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...