fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli preko 100 predloga za dopunu budžeta Pljevalja

Podnijeli preko 100 predloga za dopunu budžeta Pljevalja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Klub odbornika Demokrata Pljevlja podnio je preko 100 predloga za dopunu budžeta te Opštine za narednu godinu, uz ocjenu da on nije realan ni razvojni, a da problemi ostaju isti.

Taj Klub odbornika održao je javnu raspravu povodom Nacrta budžeta Opštine Pljevlja za narednu godinu, na kojoj je uložio primjedbe i predočio rješenja za nagomilane probleme.

“Nacrt budžeta Opštine Pljevlja za narednu godinu kao instrument ekonomske politike nije dao rješenja za mnoge probleme sa kojima se godinama suočavamo. Iako su formalno pozicije budžeta dobro posložene, suštinski gledano stari problemi koji se godinama gomilaju i dalje se ne rješavaju pa će očigledno čekati neka bolja vremena”, navodi se u saopštenju.

Stoga, kako su ocijenili, budžet nije realan ni razvojni, a problemi ostaju isti, naročito zagađenje vazduha i kontinuirano narušavanje životne sredine, nedostatak izgrađenog i uređenog postrojenja za preradu vode, nedovoljno ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, dotrajala i zastarjela vodovodna i kanalizaciona mreža, loša putna infrastruktura na ruralnom području i visoka zaduženost Opštine.

“Takođe, opravdana je ocjena da je budžet planiran u nerealnom iznosu kao i ranijih godina. Tako, u 2016. godini planiran je budžet u iznosu 19,2 miliona, a ostvareno je svega 10,8 miliona EUR ili 56 odsto, a takav trend nastavljen je i u prošloj godini, kada procenat ostvarenja budžeta iznosi svega 60 odsto. Planirano je 20,8, a ostvareno 12,6 miliona EUR”, rekli su iz Demokrata.

Ostvarenje budžeta prema podacima koji su saopšteni nedavno do sredine novembra iznosi 61 odsto, odnosno ostvareno je 11 miliona, a planirano za godinu je 17,9 miliona EUR.

Iz predloženog Nacrta se, kako su ocijenili, primjećuje da se bilansna ravnoteža uspostavlja kreditnim zaduženjem u iznosu od 863,1 hiljadu EUR. Na drugoj strani, nije planiran prihod od takse koju plaćaju zagađivači u skladu sa Zakonom o životnoj sredini.

“Naknade za korišćenje dobara od opšteg interesa planirane su u iznosu 5,52 miliona EUR ili 33,48 odsto od ukupnih planiranih prihoda. Ovo predstavlja prihod koji značajno utiče na neostvarenje planiranih prihoda i kako stoje stvari neće se ni realizovati u planiranom obimu”, smatraju u Demokratama.

U međuvremenu, Opština je, kako su naveli, izgubila spor sa Rudnikom uglja, pa je značajno umanjen prihod po osnovu poreza na nepokretnosti. Takođe, izgradnja toplane u narednoj godini nije realna, imajući u vidu da nijesu pribavljene odgovarajuće dozvole i da su zahtjevi odbijeni zbog formalnih greški lokalne vlasti.

Klub odbornika Demokrata u Nacrtu budžeta za narednu godinu prepoznaje niz projekata koji su predviđeni i programom Demokratske Crne Gore među kojima su izgradnja gradskog bazena, rekonstrukcija Ulice kralja Petra, spajanje Trga Đorđija Peruničića sa glavnom ulicom, rekonstrukcija Trga Patrijarha Varnave i pješačka staza na Gukama.

“Sa druge strane kapitalni dio budžeta ne predviđa realizaciju ništa manje značajnih projekata i to izgradnju postrojenja za preradu vode, rekonstrukciju gradske pijace i izgradnju moderne tržnice, izgradnju parkinga u naselju Moćevac, izgradnju uređenog šetališta sa rasvjetom i mobilijarom za rekreaciju u naselju Guke, uređenje korita rijeke Breznice, asfaltiranje saobraćajnica u prigradskim naseljima, uređenje Borovičkog i Otilovićkog jezera, izgradnju i rekonstrukciju putne mreže na seoskom području, kao i izgradnju i rekonstrukciju seoskih vodovoda”, zaključuje se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...