fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodnijeli inicijativu za raskid koncesionih ugovora za tri mHE

Podnijeli inicijativu za raskid koncesionih ugovora za tri mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Organizacije WWF Adria i Eko-tim podnijele su danas Vladi inicijativu za raskid ugovora o koncesiji za projekte malih hidroelektrana (mHE) Crnja, Ljubaštica i Crni potok u Opštini Kolašin.

Predstavnici tih organizacija su podsjetili da mještani Bara Kraljskih već više od godinu protestuju protiv izgradnje tri mHE na kolašinskim rijekama, ali da do danas njihov problem nije riješen.

„Stoga su danas WWF Adria i Eko-tim podnijeli Vladi inicijativu za raskid ugovora o koncesiji za navedene mHE. Ova inicijativa se nastavlja na ranije upućene stručne inpute prema Radnoj grupi Ministarstva kapitalnih investicija, prema kojima je ugovor o koncesiji za projekte mHE Crnja, Ljubaštica i Crni potok ništav“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako su dodali, u stručnim inputima je istaknuto kako raskidi ugovora ne bi trebalo da predstavljaju nikakav finansijski rizik za državu, jer je koncesionar višestruko kršio odredbe ugovora, pa nema zakonskih osnova da traži ikakvu odštetu zbog poništavanja ugovora.

“Vjerujemo da ne postoje nikakve osnove po kojima bi koncesionar mogao nastaviti s izgradnjom tri projekta mHE u Opštini Kolašin. Na to već više od godinu podsjećaju mještani Bara Kraljskih, a na isto upozoravaju i nevladine organizacije i pravni eksperti. Jedino razumno rješenje je da Vlada pokrene proceduru i ocijeni ugovor o koncesiji za tri mHE ništavnim i obaveže koncesionara da vrati devastiranu lokaciju u prvobitno stanje, a sve to bez finansijskog rizika za državu“, rekli su predstavnici WWF Adrie i Eko-tima.

Oni tvrde da nadležne institucije predugo ignorišu taj problem i zahtjeve lokalne zajednice.

„Iako su postojale osnove za raniji raskid ugovora i iako je u međuvremenu područje na kojem je planirana izgradnja malih hidroelektrana postalo dio Parka prirode Komovi, još se čeka na konačni raskid ugovora i prestanak agonije mještana Bara Kraljskih“, navodi se u saopštenju.

Iz WWF Adrie i Eko-tima su kazali da preostaje da da se vidi može li premijer Zdravko Krivokapić nešto učiniti i podstaknuti relevantne institucije da u skladu sa zakonom pokrenu potrebne postupke za raskid tog, kako tvrde, po državu i lokalnu zajednicu štetnog ugovora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije