fbpx
0.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessPlantaže predale zahtjev Rospotrebnadzoru

Plantaže predale zahtjev Rospotrebnadzoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plantaže su tek u ponedjeljak uspjele zvanično da predaju zahtjev Rospotrebnadzoru za ukidanje privremene zabrane uvoza vina crnogorske kompanije na teritoriji Rusije, kazao je njen direktor izvoza, Milan Milutinović.

Rospotrebnadzor je ruski organ za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača koji je od juna, kako navodi Milutinović, bez ikakvog pisanog obrazloženja odbijao da zaprimi zatjev crnogorske kompanije preko svoje arhive.

Ruski sudovi su u aprilu i maju odbili žalbu Plantaža na odluku o privremenoj zabrani uvoza vina Plantaža u Rusiju.

“S obzirom da su postupci protiv našeg glavnog distributera i poddistributera pokrenuti povodom navodne neispravnosti naših proizvoda, okončani u njihovu korist, to nam njihovi ishodi idu u prilog, pa smo od angažovanog advokatskog tima iz Moskve dobili preporuku da postupak nastavimo tako što bi se, uz njihovo posredovanje, zvaničnim dopisom ponovo obratili nadležnom organu Rospotrebnadzoru grada Moskve, sa zahtjevom za ukidanje privremene zabrane uvoza naših proizvoda na teritoriju Rusije”, kazao je Milutinović Pobjedi.

Plantaže su pozvale predstavnike Rospotrebnadzora da njihovi stručnjaci posjete prozvodne kapacitete kompanije u Podgorici, kako bi se neposredno uvjerili u kvalitete proizvoda.

“Ističemo da nadležni Rospotrebnadzor ima zakonsku obavezu da na predmetni zahtjev odgovore u roku od 30 radnih dana od dana njegovog dostavljanja”, naveo je Milutinović.

On je podsjetio da su povodom sprovedene kontrole ispravnosti vina Plantaža pred nadležnim državnim organima u Moskvi pokrenuta tri sudsko-administrativna postupka.

“Odluka o privremenoj zabrani uvoza naših proizvoda na teritoriju Rusije donijeta je 26. aprila prošle godine, a odluka nam je dostavljena tek krajem januara ove, pa su naši angažovani advokati tek od tog momenta bili u prilici da ulože žalbu”, objasnio je Milutinović.

On je podsjetio da su Plantaže krajem februara prošle godine dobile obavještenje od Rospotrebnadzora da njena vina, odnosno serije određenih vrsta vina koja su uzorkovali na osnovu anonimno dostavljene prijave, imaju povišen nivo veći od dozvoljenog pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga, kako su naveli, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta.

Milutinović je naveo da je zabrana izvoza na teritoriju Rusije, kao četvrto najveće tržište Plantaža svakako uticalo na prodajni rezultat, jer je kompanija morala da učini velike dodatne napore i ulaganja kako bi nadoknadila ovaj gubitak na drugim tržištima.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U utorak isključenja u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak će bez napajanja električnom energijom ostati: Kotor - u...