fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPale godišnje stope inflacije u EU i eurozoni

Pale godišnje stope inflacije u EU i eurozoni

Brisel, (MINA-BUSINESS) – Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u septembru je u Evropskoj uniji (EU) pala na 1,2 odsto s avgustovskih 1,4 odsto.

Stopa inflacije u EU u septembru prošle godine je iznosila 2,2 odsto, prenosi Hrportfolio.

I u eurozoni je godišnja stopa inflacije u septembru smanjena, na 0,8 posto, najniži nivo od novembra 2016, čime je Eurostat snizio početnu procjenu njene vrijednosti za 0,1 procentni poen.

U avgustu je stopa inflacije u eurozoni iznosila jedan odsto, a u uporednom prošlogodišnjem periodu 2,1 odsto.

U Evropskoj centralnoj banci (ECB) ciljaju stopu inflacije od nešto ispod dva odsto. Predsjednik ECB, Mario Draghi je u septembru objavio plan o daljnjim monetarnim podsticajima i pozvao vlade eurozone da odriješe kesu i povećaju izdvajanja zbog podrške ekonomijama koja gube zamah.

Najviše su u eurozoni u septembru na godišnjoj razini porasle cijene hrane, alkoholnih pića i duvana, 1,6 odsto, nakon 2,1-odstotnog povećanja u avgustu.
Cijene usluga uvećane su 1,5 odsto, nakon 1,3-odstotnog rasta u avgustu.

Pojeftinili su samo energenti, 1,8 odsto u poređenju sa septembrom prošle godine.

Među zemljama-članicama u septembru su daleko najviše godišnje stope inflacije mjerene HICP-om ponovo zabilježene u Rumuniji, 3,5 odsto. Slijede Slovačka s tri odsto i Mađarska s 2,9 odsto.

Pad cijena na godišnjem nivou zabilježen je u pet zemalja članica, redom mediteranskih. Daleko najveći pad bilježio je Kipar 0,5 odsto, Portugalija 0,3 odsto, te Grčka, Španija i Italija po 0,2 odsto.

Godišnja inflacija u septembru je oslabila u 20 zemalja članica, u pet je ostala nepromijenjena, dok je ojačala u dvije. Nijesu bili dostupni samo podaci iz Velike Britanije.

Najčitanije