fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjedinjena turistička ponuda se može kvalitetnije valorizovati

Objedinjena turistička ponuda se može kvalitetnije valorizovati

Budva, (MINA-BUSINESS) – Region Zapadnog Balkana prirodni i kulturni potencijal trebalo bi da stavi u funkciju turističke ponude usklađene sa modernim zahtjevima svjetskog tržišta, pri čemu se objedinjena ponuda može kvalitetnije valorizovati, ocijenjeno je na panelu u okviru konferencije Privredne komore (PKCG).

Na panelu pod nazivom Turizam kao zajednički proizvod regiona saopšteno je da se Crna Gora profilisala u prestižnu turističku destinaciju, ali se samo objedinjena, raznovrsna i šira turistička ponuda zemalja regiona može kvalitetnije valorizovati na međunarodnom tržištu.

Komore Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije tim se pitanjem bave već neko vrijeme, kreiranjem zajedničkih turističkih proizvoda.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, naveo je da je turizam najznačajnija privredna grana u Crnoj Gori, te da posljednjih 15 godina karakteriše kontinuirani rast.

”Prošle godine je prvi put prihodovano preko milijardu EUR, ali će ova godina prema procjenama biti još bolja, jer je zabilježeno 200 hiljada gostiju i 600 hiljada noćenja više”, rekao je Davidović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenio da je tome doprinijela dugoročna politika Vlade koja je rezultirala otvaranjem brojnih hotela posljednjih godina.

“Ukupno šest hiljada kreveta stavili smo na tržište ove godine. Cilj je bio da više od 50 odsto kapaciteta bude kategorisano sa četiri i pet zvjezdica, a sada on iznosi 56 odsto”, naveo je Davidović.

On je kazao da se u crnogorske turističke projekte godišnje ulaže nekoliko stotina miliona EUR. Razvoju turizma posebno na sjeveru doprinijeće autoput čija će prva faza biti završena u septembru naredne godine.

“Veliki zamajac razvoja je i izgradnja skijališta na sjeveru u šta je uloženo 140 miliona EUR. Ove godine smo otvorili još jedno skijalište u Crnoj Gori i očekujemo da bude jedno od najvećih u ovom dijelu Evrope. Želimo da za deset godina turizam sjevera učestvuje značajno u bruto domaćem proizvodu (BDP)”, saopštio je Davidović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima razloga za zadovoljstvo turizmom.

“Svi rezultati koje smo napravili su snažna osnova razvoja i zamaha koji se očekuje u narednoj deceniji. Turizam može da bude i snažna osnova zapošljavanja, te prenosa znanja. Upravljanje destinacijom zahtijevaće promjene kako bismo maksimalno iskoristili potencijale”, rekao je Davidović.

Izvršni direktor Azmont investmentsa, Stevan Milić, rekao je da se na primorju realizuju projekti vrijedni više milijardi EUR, te da su na tom području zastupljeni brendovi kojih nema u regionu. Među najvrednijim projektima je investicija Azmonta – Porto Novi vrijedan milijardu EUR sa hotelom One & Only, prvim u Evropi.

“Mislim da smo na dobrom putu. Ocijenio bih da je crnogorska investiciona klima veoma pozitivna, jer čini da se investitori osjećaju dobrodošlo. Ukupan poslovni ambijent, povoljna regulativa i administrativna podrška doprinijeli su da postanemo ovako atraktivan ambijent”, rekao je Milić.

On je dodao da je za razvoj crnogorskog turizma ključno što postoji velika raznolikost u ponudi na malom prostoru.

Direktorica slovenačkog Provobisa, Darja Radić, smatra da je za razvoj turizma neophodno stvoriti okruženje u kojem će privatni i javni sektor partnerski sarađivati, kako bi se privukle investicije.

“Slovenija je takvo zalaganje stavila u strateški dokument sa vrlo konkretnim akcionim planom, kojim je jasno navedena podjela dužnosti. Slovenija je od turizma u prošloj godini prihodovala 2,7 milijardi EUR”, rekla je Radić.

Ona je kazala da su se prilikom razvoja turizma najprije fokusirali na razvoj infrastrukture, a nakon toga počeli da osmišljavaju turističke proizvode gdje mogu biti najbolji, kao što su welness-spa, skijališta.

“U trećoj fazi smo intenzivnije radili na promociji i osmislili slogan I Feel Slovenia, koji smo zatim dopunili sa I Feel Green, Healthy and Active. Taj slogan ‘držimo’ duži niz godina, jer oslikava identitet za globalno tržište po kojem smo prepoznati”, navela je Radić.

Ona je dodala da je za razvoj turizma potrebna saradnja sa zemljama u regionu, naročito kada treba nastupati na dalekim tržištima poput azijskih.

“Slovenija već sarađuje sa Hrvatskom na tom polju. Ako bi Balkan išao zajedno, to bi bio veliki benefit za cio region”, saopštila je Radić.

Projekt menadžerka za turizam Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), Snježana Derviškadić, predstavila je Regionalni savjet kao platformu čiji je jedan od segmenata turizam.

“U fazi je realizacija zajedničkog proizvoda šest IPA ekonomija, čemu značajno doprinosi Tourism Expert Group (TEG) koji okuplja predstavnike ministarstava, NTO i privatnog sektora, odnosno privrednih komora. Primarni zadatak je mogućnost razvoja regionalnih programa i ruta iz avanturističkog i kulturološkog turizma”, precizirala je Derviškadić.

Tržište, prema njenim riječima, traži regionalne programe.

“Bogatstvo nasljeđa je naša zajednička crta koja istovremeno doprinosi sličnosti naših raznolikih ponuda”, ocijenila je Derviškadić.

Na panelu je takođe saopšteno da je u cilju pospješivanja turizma potrebno obezbijediti nesmetan i brži prelazak granica zemalja Zapadnog Balkana, odnosno pojednostaviti kretanje ljudi unutar regiona.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...